PFSA: Građansko procesno pravo - stari sistem

Podforum za studente koji studiraju po starom nastavnom planu i programu.
Didy
Posts: 305
Joined: 28 Sep 2009, 14:34

...mnogo nas je i nema sanse da nam se ponisti,ako je receno da se priznaje ima da se priznaje jer ima sve crno na bijelo,ne trazimo milostinju nikakvu.
USP
Posts: 65
Joined: 25 Nov 2011, 03:19

Obavještenje za studente o ishodu sastanka sa dekanom prof. dr. Borislavom Petrovićem održanim 06.12.2011. godine.

Prof. Petrović je upoznat sa trenutnom situacijom u vezi sa Odlukom o mogućnosti polaganja ispita ukoliko nisu položeni svi ispiti sa prethodne godine studija, te kako pojedini profesori krše navedenu Odluku. Prof. Petrović je obećao da će svim profesorima ponovo u pismenoj formi proslijediti Odluku uz upozorenje da se ova Odluka mora poštovati. Također, dekan će sa pojedinim profesorima obaviti i razgovore kada je u pitanju ova Odluka i njeno sprovođenje. Stav prof. Petrovića je da se ova Odluka mora poštovati i da će učiniti sve da se ista u potpunosti sprovede. Studenti imaju pravo da izlaze kako na semestralne provjere znanja tako i na završne ispite (integralne), s tim da im se konačna ocjena upisuje na kraju indeksa, a u indeks će biti upisana nakon što se polože ispiti koji su se prenijeli sa prethodne godine studija.

USP je zatražio da se konačno riješi pitanje Građanskog procesnog prava i dijelova ispita koji su položeni kod prof. Omanovića, jer studenti već duži vremenski period dobijaju različite informacije o priznavanju ili poništavanju položenih dijelova. Nastavno-naučno vijeće je ranije potvrdilo da će se svi položeni dijelovi ispita priznati i da će važiti čitavu 2011/2012. akademsku godinu, te je zbog toga zatraženo da se ova odluka i ispoštuje.

Zatraženo je i da se riješi pitanje načina ispitivanja i vrednovanja studenata na predmetima Uvod u građansko pravo i Uvod u pravo Evropske unije, jer način vrednovanja studenata i kriterij ocjenjivanja na ovim predmetima nije u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo. Student može ostvariti ukupan broj bodova dovoljan za pozitivnu ocjenu, ali ako na svakoj stranici testa nije ostvario određen broj bodova koji zahtijeva predmetni profesor student će dobiti negativnu ocjenu. Ovaj način ispitivanja i vrednovanja znanja je u suprotnosti sa Bolonjskim procesom i kršenje Zakona, te je USP zbog toga zahtijevao da se ovo pitanje riješi u najkraćem mogućem roku.

Također, na pojedinim predmetima studenti se uslovljavaju da će izgubiti pravo polaganja ispita na redovnim ispitnim rokovima ukoliko pristupe prvoj semestralnoj provjeri znanja. Na Tematskoj sjednici Nastavno-naučnog vijeća održanoj 23.11.2011. doneseni su zaključci da se studenti ne smiju ovako uslovljavati te da imaju pravo na sve rokove koje im Zakon o visokom obrazovanju propisuje. USP je zatražio od dekana da razgovara sa profesorima koji na ovaj način uslovljaju studente, te da se poštuju zaključci sa Tematske sjednice NNV-a.

Podsjećamo, USP je 29.11.2011. godine u pismenoj formi obavijestio prof. Petrovića o ovim problemima i pitanjima sa molbom da se se ove nepravilnosti isprave.

Studenti imaju svoje obaveze i svoja prava. USP apeluje svim studentima da uredno izvršavaju svoje obaveze, ali i da se ne odriču svojih prava koja su im Zakonom i drugim legitimnim aktima propisana, te da eventualne nepravilnosti prijave USP-u putem kontakt forme ili direktno u USP-ovim prostorijama na Fakultetu.

http://usp.ba/obavjestenja/470/

[align=right]USP[/align]
rafi
Posts: 25
Joined: 04 Jan 2010, 13:29

Da li se moglo na proslom roku na ispit donijeti prijava,posto sam zaboravila odnijeti ass.prijavu,a rok je bio do 9-og :( molim vas ako neko zna da mi odgovori...ne znam da li ej sutra na faxu,da pokusam...hvala unaprijed
Damir89
Posts: 292
Joined: 06 Jul 2009, 22:40

U srijedu će asistent držati predavanja, a vježbe neće biti sljedeća dva četvrtka.
rafi
Posts: 25
Joined: 04 Jan 2010, 13:29

Hvala :)
Alma Mekic
Posts: 19
Joined: 07 Aug 2010, 13:20

prijava je do 9. bila, tako da vam nece uzeti prijave, mojoj drugarici vratio jer se rokovi moraju poštovati.......
Jean D Arc
Posts: 204
Joined: 29 Sep 2009, 17:30

[quote="Damir89"]
U srijedu će asistent držati predavanja, a vježbe neće biti sljedeća dva četvrtka.
[/quote]
Kolega, je li sigurno to da sutra profesor ne drzi predavanja? :)
zeko
Posts: 31
Joined: 22 Jun 2010, 13:13

mogu li pitanja sa danasnjeg ispita?
Kentaur
Posts: 7
Joined: 25 Nov 2011, 21:24

Što je najgore asistent danas kaže da se od januara dijelovi položeni kod Omanovića poništavaju?!
mirta
Posts: 73
Joined: 08 Jun 2010, 15:35

Ovo stvarno nema nigdje,po kojim pravilima oni odlucuju,ja ne znam mozemo li mi ista uciniti,ali ovo je za nepovjerovati..... ;( :c053: ;(
Post Reply

Return to “Stari nastavni plan i program”