Peticija za bolje uslove studiranja

Rasprave o aktuelnim događanjima na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
Locked
leky99
Posts: 35
Joined: 02 Feb 2010, 13:54

[quote="Vjecni studos"]
Sad je vrijeme za trazit soc. rok, a wlan i sl. điđe - miđe se mogu traziti bilo kad.

Uporiste u zakonu...  :haha: Fax gdje se polaze i upisuje preko rodjaka sestog koljena, sex afere, vozaci, indexi (a sve se znalo), pijani profesori itd, i onda se pozivaju na uporiste u zakonu za soc. rok.  :haha:
[/quote]
Ali valja stisnuti pa to spomenuti prilikom postavljanja zahtjeva...
Vjecni studos
Posts: 428
Joined: 14 Apr 2010, 12:59

@ Dora

Ma ajde... Manjak solidarnosti istih onih koji se pozivaju na istu. Nema socijalnog jer starih ima najmanje pa je logicno najlakse po najmalobrojnijim onda svirati.

A i logicno je sto je starih najmanje doslo, kad ih ima najmanje na faxu. Medjutim, sve to nije razlog da se soc. rok ne uvrsti u zahtjeve, prvo za sve, a ako ne onda bar nek starim odobre po ispit kakvo je bilo sve ove godine. Ne vidim sto nam to ne bi dali dok ne istekne vrijeme dano za stari program.

Nije nista kasno. Samo dopisite to, nista ali nista vas ne kosta.

Besplatnu koliziju se nemojte nadati, jer kad ih po djepu udarate, udarate ih po najosljetljivijem mjestu. Traziti neke tamo apstraktne stvari, a ne traziti soc. rok za svoje koleg, to me bas ljuti. I bas su fino uspjeli u svom naumu podjeli pa vladaj, jednim dali odredjenu socijalu, drugim cosak.

[quote="leky99"]
Ali valja stisnuti pa to spomenuti prilikom postavljanja zahtjeva...
[/quote]

Nisam te razumio. Na sta konkretno mislis?
Last edited by Vjecni studos on 23 Sep 2011, 12:03, edited 1 time in total.
sunrise_ave
Posts: 16
Joined: 16 Sep 2010, 18:56

Ma bezveze se prepucavate, ako juče nisu izglasali da se zahtijeva socijalni, nisu, i šta možemo sada, vjerovatno nije prisustvovalo mnogo kolega iz ranijih generacija kojima treba taj rok, a poznato je da se većina bori za ono što njima treba. Što se tiče (ne)uporišta u zakonu, i o tome je smiješno voditi raspravu, upravo iz razloga koje je Vjecni studos naveo, pored svih neregularnosti na fakultetu, dekan i radni kolektiv se brinu za one koje bi eventualno studentima mogle pomoći, a ima na desetine stvari koje bi se trebale riješiti :)
A kolegici koja na prethodnoj stranici pita zašto juče nismo došli, poručujem da uzme u obzir da nam nije svima Bog dao roditelje koji nas mogu finansirati ;) i ja bih rado nogu preko noge, ili čitav dana kuća-fax-kafa, ali ne može jer ja, kao i veliki broj kolega i kolegica, MORAM raditi da bih obezbijedio novac kojim ću platiti školarinu, tako da ne mogu otići s posla kad mi se ćejfne ;) nemamo svi sreću raditi do 15:00 ili 16:00 sati... što se tiče zahtjeva, kao što sam već u prethodnom postu rekao, izuzetno mi je žao što neće biti socijalnog, iako ne možemo biti sigurni da bi položili, ipak smo se sa socijalnim mogli nadati nečemu, a ovako možemo samo otići i predati papire za obnovu. Elem, što se kolegijalnosti tiče, mislim da svi mi negdje duboko u sebi imamo trunku ljudskosti, pa iako nije uvršten onaj individualno neophodni zahtjev, vjerujem da ako bude protesta, opet će se pojaviti oni koji nemaju baš neke koristi od svega toga ;) i da, što se besplatne kolizije tiče, imam dosta prijatelja na ekonomiji, koji su obnavljali, i nikada nisam ni od jednog čuo da im je kolizija besplatna, već se plaća 100 KM po ispitu, ali eto, možda samo stvar moje neinformisanosti hehe, u svakom slučaju bi bilo dobro da se išta postigne, ali daj Bože...
Vjecni studos
Posts: 428
Joined: 14 Apr 2010, 12:59

Ma svugdje se kolizija placa... Taman posla da ce se oni odreci na desetke, pa i stotine tisuca KM. To je izgubljen zahtjev unaprijed, a da nisu ni trazli sta alternativno kao socijalu bar.

A ovo sto ti kazes i stoji, samo nek nam onda fino kazu u lice, gledamo samo svoj interes, vas smo odhebali  i cao. A ovo ponavljanje "neuporista u zakonu" pored nedavne socijale (i to za ovu, "pravu" Bolonju) za nove me bas zivcira.
Last edited by Vjecni studos on 23 Sep 2011, 12:12, edited 1 time in total.
zlatokosa
Posts: 421
Joined: 01 Oct 2009, 12:39

Pomirite se sa cinjenicom, da se nista nece ubacivati - nikakav socijalni rok !!!! 

Vecina studenata je bila za koliziju, svi koji ste zarko zeljeli socijalni - trebali ste doci, i zahtijevati da se socijalni rok trazi, nadjacati vecinu, ali NISTE dosli u velikom broju, nemate uporiste u zakonu, i tako vam je, kako vam je...

Dzaba pisete "Dajte uvrstite i socijalni rok"...itd, nema od toga nista, jer sigurno ga vise nece bit ( profesorima tako pase, mrsko im sastavljati testove, izvlace se na zakon i eto)... USP je juce odlucio da ce traziti koliziju, za koju je bila vecina studenata koja je dosla i gotova rasprava....  :kava:
Vjecni studos
Posts: 428
Joined: 14 Apr 2010, 12:59

A ko si ti da to kazes? 

I opet ona o uporistu u zakonu, pa ja cu se lupit s necim po glavi. Daj malo procitaj sta je pisano, jer inace ovo je cisto bezobrazno.
nejri pejri
Posts: 83
Joined: 28 Jun 2010, 14:34

evo jedan mali vic da se svi ohladitee :) 
Uhvatio student zlatnu ribicu i kaže ona njemu:" Ako me pustiš ispunit cu ti jednu želju"!! Kaže student:" Pa kako jednu,zar nisu tri"!! Kaze njemu ribica:"Nema više tri,sad je po bolonji"!  :p031:


Btw. kada ce se znati konacna odluka oko toga da li se kolizija uvodi ili ne???
zlatokosa
Posts: 421
Joined: 01 Oct 2009, 12:39

Ja sam jedan od studenata koji je juce prisustvovao okupljanju u sali I godine u vezi protesta... 
Studenti su izglasali sta hoce ( oni koji su dosli)...  USP odlucio da ce se boriti za "zakonito" - koliziju, kazali su da ce danas (ako se ne varam) proslijediti taj zahtjev, i to je to...  Ne znam stvarno sta mislite postici, ovime sto pisete "dajte uvrstite socijalni rok", kada je to jos juce - zavrsena stvar- GOTOVO !!! 

Slazem se da na nasem fakultetu ima mnostvo nepravilnosti, stvari koje nisu u skladu sa zakonom, ali onda im ajmo dovest inspekciju ( za koju je pitanje na cijoj ce strani biti- mi smo samo studenti, a "oni jako poznati" profesori), ali tada cemo izgubiti vjerovatno i ona dva ispita koja su nam odobrili da prenosimo svake godine, jer ni to nije po zakonu, ali ajd eto nisu bitna dva ispita, ako ce sve ostalo biti po zakonu, ali opet nece, opet ce oni po svome, nama nece dati dva ispita, nece nam dati socijalni- reci ce - nije po zakonu, i opet mi donji - ne znam kako ne kontate...  Tako da je najbolje da se pomirimo sa trenutnom situacijom...
nuki_cika
Posts: 1689
Joined: 06 Aug 2010, 22:30

Sinoć mi je pao napamet jedan zahtjev kad sam pošao da spavam :mrgreen:,ali sad da me neko upuca,ne mogu se sjetiti :f010:
kaligula
Posts: 50
Joined: 06 Sep 2010, 14:37

samo da kažem  ne računajte na mene kod eventualnih protesta.a ja cu se već nekako snaci za sebe, lafo nema uporišta u zakonu,pa jel' prošle god. bilo ... i ne znam zašto
je o zahtjevima odlučivao uski krug ljudi iz usp ...oni bi valjda trebali biti glas svih studenata,naravio koliko je to moguće...

ajd sad zdra'o
Locked

Return to “Događanja na fakultetu”