PFSA: Nasljedno pravo

Podforum studenata druge godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
sladja
Posts: 6
Joined: 24 Feb 2010, 11:16

da li iko ima uslikane rezultate da postavi????? jer nisam u mogucnosti otici na fax,a radila sam parcijalno..
ArFa
Posts: 59
Joined: 04 Jan 2010, 17:13

[quote="AneLaA"]
Pa i ja sam bila na uvidu i nisam prošla iako imam 45 bodova i RS sam, dakle nije mi ni pokušala naći taj jedan bod koji je za prolaz.
Išla sam i danas na fax i neki su prošli sa 45, s tim što su oni radili parcijalno, pa je rekla da će parcijalama maksimalno popuštati.
Glupi kriteriji, jer je i nama integralcima bilo zadataka i ne vidim što nas razdvaja.
[/quote] I ja sam integralno radila i RS sam! Trebala bi ti opet otici kod prof. mozda ti se posreci!
AneLaA
Posts: 259
Joined: 31 Jan 2010, 18:51

Stvarno? :O otići ću opet, samo ne znam kad s obzirom da se fax zatvorio.
Tješi me bar činjenica da sam poprilično dobro uradila, pa za septembar moram samo još "nadograditi" znanje :D
Ali u svakom slučaju ću pokušati i prije sept. da porazgovaram sa profesoricom.
Aminaa
Posts: 127
Joined: 10 Dec 2009, 20:38

imal kakav dodatni spisak onih koji su polozili sa 46 bodova ?
zana1
Posts: 191
Joined: 02 Nov 2010, 18:56

Da li ce neko mozda postaviti rezultate, ne zivim u sarajevu, ne znam ako posaljem mail ass. da li mogu ocekivati odgovor, s obzirom da je zavrsena godina?
ArFa
Posts: 59
Joined: 04 Jan 2010, 17:13

[quote="Aminaa"]
imal kakav dodatni spisak onih koji su polozili sa 46 bodova ?
[/quote] Nema,nema!
Berich
Posts: 417
Joined: 09 May 2010, 20:15

imam par pitanja u vezi nasljednog , pa ako je neko voljan da odgovori :D da li vanbracni drug ikad ista naslijedjuje ( ja mislim da ne ) ? u jednom zadatku sam vidjela , da djeca UNU nisu zakonski nasljednici , a ni djeca UPU pa tako ne mogu biti ni nuzni  :zamisljen: (opet mislim da djeca UPU jesu , al eto da provjerim)

i je li tacno , da kada je poklon ucinjen jednom od potencijalnih nuznih nasljednika , taj nece biti nuzni nasljednik jer je upravo njemu poklon ucinjen ??

Hvala lijepo , dobrim dushama ,koje su sigurne u odgovor :D bice toga jos samo da naletim u zadatku :D

I daaa , kada u zadatku imamo da je nekom nesto ostavljeno testamentom (npr bratu cijela zaostavstina) i traze se nuzni nasljednici , jel prvo odredjujemo zakonske , i ne ubrajamo brata , ako on nije zakonski , neovisno od testamenta to radimo ?? I kad ima u zadatku da je ostavljeno npr sve sestri , a ima jos nekih srodnika ostavioca i trazi se da se podijeli zaostavstina(bez onoga "ko ima pravo na nuzni dio")  , kako da ubrajamo sestru i da li je uopste ubrajamo ??

Ako ste me skontali xD
Last edited by Berich on 19 Aug 2011, 15:52, edited 1 time in total.
anela21
Posts: 259
Joined: 02 Sep 2010, 11:24

Da li mi može neko u p.p objasniti kako se u zadacima računa koliko kome pripada ? Bila bih mu mnooogo zahvalna :)
Berich
Posts: 417
Joined: 09 May 2010, 20:15

draga prvo moras znati nasljedne redove , ako to znas , odmah znas i koliko kome pripada . nasljednici prvog nasljednog reda uvijek nasljedjuju na jednake dijelove (npr ako ih ima troje po 1/3 , a ako je jedno od to troje umrlo a ima npr dvoje djece njegovu jednu trecinu dijele dvoje djece tj po 1/6 ) ako je bracni drug ostao sam u prvom nasljednom redu , prebacuje se u drugi nasljedni red i automatski dobija 1/2 zaostavstine , a ostali dijele tu drugu polovinu . i da znas , nasljednici blizih nasljednih redova iskljucuju nasljednike daljih nasljednih redova , ako su ziva djeca i BD , otac , majka , sestra brat nista ne nasljeđuju , ako je samo BD onda nasljeduju i nasljednici drugog nasljednog reda ali ne i treceg i sve tako . eto valjda ti je jasno a u trecem nasljednom redu prvo nasljedjuju rodonacelnici parentele tj nene i dede , pa tek onda njihova djeca ako njih nema .
kp500
Posts: 615
Joined: 07 Jan 2010, 21:16

berich neću lagati morao sam čitati 5 puta da bih skont'o :D, ali eto. Vidi kod određivanja nužnog nasljednog dijela uopšte ne uzimaš testament u obzir, kao da ga nema. Čini mi se da nekako definicija glasi, da je nužni nasljedni dio postotak sada zavisno da li 1/2 ili 1/3 od zakonskog nasljednog dijela. Pa ako imaš recimo sina, kćerku i bračnog druga i ostavilac sve ostavi bratu. Onda će sin, kćerka i b.d dobiti po 1/2 svog zakonskog nasljednog dijela u slučaju da nije bilo testamenta. Znači svi će dobiti po 1/6 imovine. Malo sam i ja konfizan, ali eto nećeš zamjeriti i meni je mozak još uvijek na stand by-u :D
Post Reply

Return to “II godina”