Besplatan prevoz za studente Univerziteta u Sarajevu

Rasprave o aktuelnim događanjima na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
Elisa Day
Posts: 57
Joined: 05 May 2010, 20:50

I imal ko kakvih novih vijesti po ovom pitanju? Šta da kažem mrkom čiki kad me zaustavi prekosutra u tramvaju?  :haha:
Amcho
Posts: 4378
Joined: 12 Nov 2009, 18:39

Prijedlog i da se mogu voziti samo u prvoj zoni, od Baščaršije do Ilidže

Studenti su još u neizvjesnosti hoće li im i na koji način Ministarstvo saobraćaja KS subvencionirati karte za gradski prijevoz.

Kako nam je kazala predsjednica Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Jasmina Dizdarević, uz ponuđenu mjesečnu cijenu od 16 KM ministar Haris Lulić je tražio da Kanton subvencionira karte samo studentima iz Kantona Sarajevo.

Produženo važenje

Također, navodi da je bilo i prijedloga da se mogu voziti samo u prvoj zoni, od Baščaršije do Ilidže.

- Naravno, studenti su se pobunili i nisu pristali na to. Većina nije iz KS, pa opet ne bi mogli kupovati ove karte. No, dobro je to što je ministar do kraja juna produžio rok važenja karata koje studenti već koriste - kazala je Dizdarević.

Konačna cijena

Kako nam je rekla, sutra će ponovo imati sastanak s ministrom pa će, najvjerovatnije, biti definirana konačna cijena studentskih karata.

Iako smo pokušavali, izjavu od ministra Haris Lulića nismo uspjeli dobiti.


Izvor: http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/saraje ... iz-ks.html
Elisa Day
Posts: 57
Joined: 05 May 2010, 20:50

Ma samo razvlače dok ne prodju ispitni rokovi... Hvala za info  :mig:
Nejraaa
Posts: 374
Joined: 31 Dec 2010, 08:06

imali nekih novih informacija za karte? jos malo pa kraj mjeseca...  :c053:
Jenny1406
Posts: 1671
Joined: 21 Nov 2009, 10:41

Ministarstvo i studenti se dogovorili
GRAS: Mjesečne karte će koštati 16 KM


Predstavnici studenata u Kantonu Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja potigli su dogovor kada su u pitanju cijene karata u narednih pola godine. Tako će mjesečna karta iznositi 16 maraka za prvu zonu gradskog prijevoza.

Kanton će prema dogovoru subvencirati cijenu u iznosu od 51 do 62 posto u zavisnosti od zone.

Prema riječima ministra saobraćaja u Vladi KS Harisa Lulića studenti će od 1. jula moći koristiti karte za gradski saobraćaj po novim cijenama. Dakle, ukoliko student koristi gradski saobraćaj u prvoj zoni platit će za mjesec 16 KM, za dvije zone 23, za tri 24,50 i ukoliko se prevozi kroz četiri zone 29,80 KM. To bi značilo da će iznos karata za pola godine, odnosno period od 1. jula do 31. decembra iznositi 93, 138, 147 i za četvrtu zonu 179 maraka.

"Sretna sam što danas imamo neko najbolje riješenje koje smo mogli postići za studente i moram reći da smo imali produktivnu saradnju sa Vladom Kantona Sarajevo i bili smo ravnopravni partneri kod donošenja ovakve odluke. U ovim okolnostima u kakvima se nalazi studentska populacija nismo dobili idealno rješenje, ali smo ovim prijedlogom dali prvi korak za borbi za bolje rješenje.

Bolje od ovoga nismo mogli postići u ovom momentu. Generalni stav studenata nikada neće biti saglasan ovome rješenju, ali imamo jedno racionalno i studentima prihvatljivo riješenje. Pohvalno je to što smo imali razgovore bez pritisaka", rekla je predstavnica Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Jasmina Dizdarević.

Rješenje koje je potignuto o subvencioniranju karata između Ministarstva saobraćaja i studenata će se naći na stolu Vlade KS koja bi ga trebala potvrditi u četvrtak.

"Odluku smo mogli donijeti na Vladi, ali smo htjeli sa studentima zajedno doći do rješenja. Studenti će biti na vrijeme obaviješteni kada će prevoznici biti tehnički spremni za izdavanje tih karata. Moram naglasiti i to da su zahtjevi bili dijametralno suprotni od strane prevoznika i studenata", rekao je Lulić.

Pojedinačne cijene karata za ovu kategoriju prevoznika su izjednačene sa đačkim kartama, istakli su u Kantonu.

Prije nego što kupe kartu studenti bi trebali popuniti određeni obrazac koji već od srijede mogu naći na web-stranici Ministarstva saobraćaja ili na ulazu u zgradu Kantona Sarajevo.

IZVOR: http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/110628079#
Last edited by Jenny1406 on 28 Jun 2011, 14:06, edited 1 time in total.
Nejraaa
Posts: 374
Joined: 31 Dec 2010, 08:06

ma ja, treba opet dzepove puniti.  :h055:
znaci do oktobra ne kupujem novi kupon.  :haha:
Hannibal
Posts: 321
Joined: 04 Apr 2011, 14:02

S obzirom na proslogodisnjih 50km,za cijelu godinu ova odluka o mjesecnih 16km mislim da je krajnje sramna i neprihvatljiva,i da ce se kao posljedica javit ponovo masovni sverc.Racunica je jasna GRAS je konstantno zbog svoje nesposobnosti u minusu uprkos finansijskim inekcijama Vlade KS,i tu rupu ocigledno namiruju na grbacu studenata!Ohrabruje vijest o dobivanju drugog privatnog gradskog prevoznika kao konkurencija GRASu.
MarcusTulliusCicero
Posts: 3963
Joined: 20 Feb 2009, 00:49
Contact:

Zadovoljni ste dogovorom ministra Lulića i SPUS-a o novim cijenama studentskih karata? Glasajte u anketi koja je objavljena uz članak: http://epravo.ba/pravni-fakultet-sarajevo/1426
Lissa
Posts: 194
Joined: 07 Sep 2009, 13:57

nisam iz sarajeva, pa mi jos nisu jasne ove zone.. skontal sam ja je prva od ilidze - bascarsije, a sta je sa ostalim???
Elmaaaaaa
Posts: 95
Joined: 25 Oct 2009, 01:15

I znaci ovo je konacna odluka i studenti nece organizovat nikakve proteste?
Post Reply

Return to “Događanja na fakultetu”