PFSA: Ustavno pravo I

Podforum studenata druge godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Lisaa
Posts: 5702
Joined: 28 Dec 2009, 10:56

Evo pa provjeravajte kada je ko :D

http://img856.imageshack.us/g/p080411153301.jpg/
anestezija
Posts: 429
Joined: 26 Jun 2009, 12:40

[quote="amra 1"]
[quote="anestezija"]
Je l' slovo S ostaje 05. maja u 15h, ili je bilo nekih promijena? Pozzz
[/quote]
zar nije u 18h?? :D
[/quote]
Joj ja sam corava malo, ne zamjeri, mislila sam da pise 15h... Do sad smo uvijek bili u 3, pa mi cudno sada.. valjda nije neka greska... ipak cu doci ranije.:)
athena
Posts: 248
Joined: 28 Dec 2010, 21:33

Kolege zna li neko na kojoj stranici se nalazi pitanje iz 3 glave: Prava koja se ne mogu ograniciti ni u slucaju neposredne opasnosti? Ne mogu da nadjem?
Nina Iris
Posts: 222
Joined: 24 Sep 2009, 10:55

To ti se nalazi na 129.str u knjizi 2006.  (3) "Neka se temeljna prava ne mogu ograničiti... "
ally mcbeal
Posts: 790
Joined: 20 Jan 2010, 12:23

ne mogu sad prelistavati temu ako neko moze napisati ustavni sud BiH bila bih mu jako zahvalna :)
Lisaa
Posts: 5702
Joined: 28 Dec 2009, 10:56

sanell wrote:
[align=center]10. USTAVNI SUD BOSNE I HERCEGOVINE[/align]
SASTAV
Ustavni sud BiH sastoji se od 9 članova:
- 4 bira Predstavnički dom Federacije
- 2 bira Skupštima RS
- 3 bira Predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom

Sudije će biti istaknuti pravnici visokog moralnog ugleda. Svako ko odgovara takvoj kvalifikaciji ima pravo glasa, i može biti imenovan za sudiju Ustavnog suda.
Sudije koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava ne mogu biti državljani BiH niti bilo koje susjedne zemlje.
Mandat sudija imenovanih u prvom sazivu bit će 5 godina, izuzev ako podnese ostavku ili bude s razlogom razrješen na osnovu konsenzusa ostalih sudija.
Sudije koje su imenovane u prvom sazivu ne mogu biti reimenovani.
Sudije koje će biti imenovane nakon prvog saziva služit će do navršenih 70 godina izuzev ako daju ostavku ili budu s razlogom razriješeni na osnovu konsenzusa ostalih sudija.
Za imenovanja koja se budu vršila nakon isteka perioda od 5 godina do prvih imenovanja Parlamentarna skupština može zakonom predvidjeti i drugačiji način izbora troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.
PROCEDURE
Većina svih članova suda sačinjava kvorum.
Sud će kvorumom usvojiti svoja pravila o radu.
Sud će voditi javne rasprave a svoje odluke će javno obrazlagati i objavljivati.
JURISDIKCIJA
Ustavni sud će podržati ovaj Ustav (BiH)
a) Ustavni sud je jedini nadležan da odlučuje o bilo kojem sporu koji se javlja po ovom Ustavu između:
- 2 entiteta
- BiH i jednog ili oba entiteta
- Institucija BiH

Uključujući, ali ne ograničavajući se na to pitanje:
(1) Da li je odluka entiteta da uspostavi poseban paralelan odnos sa susjednim državama u skladu s ovim Ustavom, uključujući i odredbe koje se odnose na suverenitet i teritorijalni integritet BiH.
(2) Da li je bilo koja odredba ustava ili zakona jednog entiteta u skladu sa ovim Ustavom.
- Sporove može pokrenuti: član Predsjedništva, predsjedavajući vijeća ministara, predsjedavajući ili njegov zamjenik bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine, ili ¼ članova bilo kojeg zakonodavnog organa jednog entiteta.

Ustavni sud ima apelacionu nadležnost u pitanjima koja su sadržana u ovom Ustavu (BiH) kada ona postanu predmet spora zbog presude bilo kojeg suda u BiH.
Ustavni sud je nadležan u pitanjima koja mu je proslijedio bilo koji sud u BiH u pogledu toga da li je zakon kompatabilan s ovim Ustavom, sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i njenim protokolima, ili sa zakonima BiH ili u pogledu postojanja ili donošenja nekog općeg pravila međunarodnog javnog prava koje je bitno za odluku suda.
Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće.
[align=center]11. USTAVNI SUD FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE[/align]

Ustavni sud sastoji se od 9 sudija, od kojih su najmanje po 2 iz reda sva tri konstitutivna naroda i jedan iz reda Ostalih.
¬Osnovna funkcija Ustavnog suda je rješavanje sporova:
- između kantona;
- između kantona i federalne vlasti;
- između grada i njegovog kantona ili federalne vlasti;
- između općine i grada;
- između općina i njihovih kantona ili federalne vlasti i
- između institucija federalne vlasti ili unutar pojedinih institucija federalne vlasti.
Ustavni sud:
(a) na zahtjev Predsjednika Federacije, Potpredsjednika Federacije, Premijera, zamjenika Premijera ili na zahtjev jedne trećine članova bilo kojeg doma Parlamenta Federacije, utvrdit će da li je prijedlog zakona koji je usvojio jedan od domova, ili zakon koji su usvojila oba doma, u skladu sa Ustavom;
(b) na zahtjev Premijera, kantona ili jedne trećine poslanika u zakonodavnom tijelu kantona, utvrdit će da li su ustav kantona i amandman na ustav, predloženi zakon ili zakon koga je usvojilo to zakonodavno tijelo, u skladu sa Ustavom;
(c) na zahtjev Predsjednika Federacije, Potpredsjednika federacije, Premijera ili zamjenika Premijera, utvrdit će da li je predloženi ili usvojeni propis koji donosi organ federalne vlasti u skladu sa Ustavom;
(d) na zahtjev Premijera, ili kantona, utvrđuje da li neki predloženi ili usvojeni propis koje je donijelo neko tijelo kantonalne, gradske ili općinske vlasti u skladu sa Ustavom.
Ustavni sud odlučuje i o ustavnim pitanjima koja mu predoči Vrhovni sud ili neki kantonalni sud a koja se pojave u toku postupka pred tim sudom.
Ustavni sud odlučuje o pitanjima koja proističu iz zakona kojima se uređuje imunitet u Federaciji.
Odluke Ustavnog suda konačne su i obavezujuće.
Eto ga kolegice (:
ally mcbeal
Posts: 790
Joined: 20 Jan 2010, 12:23

hvala,a je li stvarnoo samo ovo iz suda F treba?
Ajlichak
Posts: 156
Joined: 18 May 2010, 15:59

[quote="xman"]
Ma mozes pokusati prepisati,sad kad sam ja bio 29.04 u sali djevojka je prepisivala iz skripte,vidio je kako prepisuje i uzo joj skriptu,podero je i bacio u kantu za smece....I izgledalo je da joj nista nece,ali kad je pocela odgovarati ne zna dvije recenice sastaviti....i onda je se on naljutio pravo i poco se derati na tu djevojku i reko joj je:Da se kod njega ispit ne polaze samo da procitas 5 stranica i da je sa ispitom gotovo,da oni u Moricu Hanu pojma nemaju i da te skripte pisu samo da bi pare uzeli,i da oni ne znaju sta profesor pita na ispitu i sta ce pitati,a pita sto nema u skripti Morica Han...I kad je ta djevojka izasla iz sale,profesor joj je u prijavnicu napiso da je pripazi slijedeci put LITERATURA MORICA HAN a da ta djevojka za to ne zna,mozda se nade u ovoj prici....Sigurno ima da neko prepise nekad,ali taj koji pocne prepisivati on ne uci i ide samo da prepisuje i mora ga profa uhvatiti...Jednom,dvaput prepise a treci put ga uhvati...A sto se profesora tice legenda je prava...Boljeg i postenijeg i korektnijeg profesora nema na Pravnom fakultetu...
[/quote]

Ma ja sam svakako ucila iz knjige, nije to sporno, nego eto imala sam neke svoje teze napisane, kao mali podsjetnik u slucaju da zaboravim, ipak trema velika je u pitanju, nikad ne znam kad me moze "presjeci" :)
Last edited by Ajlichak on 04 May 2011, 13:01, edited 1 time in total.
aidaim
Posts: 1547
Joined: 09 Jun 2010, 21:46

Zna li ko po starom sis. da li se ispiti mogu i 10-tog prijaviti, mislim da neće biti sklonjene one kutije? Izvinjavam se što pitanje postavljam ovdje..
ally mcbeal
Posts: 790
Joined: 20 Jan 2010, 12:23

iako je gllupo pitanje,sta najcesce od onih pitanja iz V glave pita :)?
Post Reply

Return to “II godina”