PFSA: Ustavno pravo I

Podforum studenata druge godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Fancy
Posts: 301
Joined: 17 May 2009, 18:35

Hvala, hvala, hvalaaaaaaaaa... Bas si me obradovala  :)
amra 1
Posts: 448
Joined: 02 Oct 2009, 18:38

pa sta onda obuhvata ovo pitanje iz 4. glave Ustavni sudovi? ja mislim da bi trebalo :S
amaros
Posts: 124
Joined: 26 Sep 2009, 03:36

zanima me gdje se u knjizi iz 2006.godine nalazi ovo 4. pitanje iz 3. glave(prava koja se ne mogu ograničiti niti u slučaju neposredne opasnosti) i šta se ulazi pod ovim 8. pitanjem sloboda mišljenja?
ally mcbeal
Posts: 790
Joined: 20 Jan 2010, 12:23

[quote="amra 1"]
pa sta onda obuhvata ovo pitanje iz 4. glave Ustavni sudovi? ja mislim da bi trebalo :S
[/quote]
mislim da samo treba odredjenje i djelokrug istih...:)
jazzmina
Posts: 431
Joined: 22 Feb 2009, 01:22

[quote="amra 1"]
pa sta onda obuhvata ovo pitanje iz 4. glave Ustavni sudovi? ja mislim da bi trebalo :S
[/quote]

Ne trebaju sudovi austrije i njemacke,postavi pitanje ustavni sudovi u Evropi to obuhvata ove prve divje lekcije > odredenje i djelokrug i povijesni razvitak , to je to,dalje se ne uci :)
Fancy
Posts: 301
Joined: 17 May 2009, 18:35

Hvala puno  :)
A odakle da ucim ovo Pravo na zivot, jer dok izbacim ovo sto je vezano za Hrvatsku malo mi nesto ostane za naucit', to i ovo ogranicenje prava na zivot...

Mrzim te lekcije gdje moram pola izbaciti, poremeti mi koncepciju...
Daks
Posts: 221
Joined: 27 Mar 2009, 12:34

Pravo na život :  Pitanja smrtne kazne koja je zabranjena svim konvencijama međunardonim .. etička pitanja eutanazije,dali je embrijon ljudsko biće,dali je abortus krivično dijelo .. ugl sve je do sada na tome polju samo naglabanja .. Recimo ustav Španjolske 1978 nalaže smrtnu kaznu za zločine počinjene u ratu .. Imaš dosta Američkih država koje imaju smrtnu kaznu ... Ovo ti se odnosio na dio poseban pravo na život , a ako govorimo o pravu na život u smilsu ograničenja prava u slučaju nužde onda samo treba reči da se ni pod cijenu nužde ne smije primjeniti smrtna kazna što ti podpada pod normu prava koja se ne smiju ograničiti niti u slučaju nužde ( definisanje krivičnog djela i kazne po principu "nema krivičnog dijela i kazne bez zakona")

Prava koja se ne smiju ograničiti ni u slučaju nužde :

Pravo na život
Sloboda vjerovanja
Sloboda govora
Definisanje krivičnog djela i sankcije (Niko ne može biti sanksiocnisan ni u slučaju nužde za dijelo koje nema i za koje nema kazna u zakonu,zato se u slučaju nužde zakonodavna vlast prebacuje ovlasti na izvršnu radi bržeg rješavanaj ovakvih pitanja i definisanja kazne i krivičnog djela.. nema neki poseban primjer sve zavisi od oblika nužde i šta se sve može u toj neprilici za jednud ržavu dogoditi pa da zajteva donošenje sankcije i uvođenje novog krivičnog djela u KZ .. )

Zabrana torture i nečovječnog postupanja kao i teškog krivičnog kažnjavanja ( Međunarodna konvencija 1984)


Inače na ovo sve treba da spomeneš ustav krize koji svaka demokratska zemlja sa normalnim ustavom ima u rezervi i očekuje od njega da odgovori na potrebe države u slučaju opasnosti odnosno nužde.. Samo su ova prava gore navedena zaštičena ostalo sve ide na suspenziju što može da bude vrlo opasno jer se ustavom krize može prikriti ne demokratska vlada,državni udar i slično !

Robert H je to možda i najbolje definisao : " Ustav krize neprijateljski je nastrojen prema svemu štp brani normalni ustav,prema prirodnim pravima i podjeli vlasti,dok je prijateljski nastrojen prema organizaciji i skupljanju moči u rukama vladinih funkcionera.. U modernom dobu velika je opasnost i realno očekivat da če ustav krize sve više da istiskuje normalni ustav "

Znači da je ustav krize akt koji koncebtriše moč u rukama vlade i kriši osnove druge skupine normi ustavnog prava ili bolje rečeno one skroz nestaju,a ni norme prve skupine se en osječaju ništa bolje !
Last edited by Daks on 10 Apr 2011, 22:29, edited 1 time in total.
tvoj idol
Posts: 238
Joined: 18 Jun 2009, 22:25

[quote="xman"]
[quote="d3c"]
Ako neko nije znao i spreman je da rizikuje, profesor ce vam ponistiti cijeli ispit ako vas zatekne da prepisujete. Danas je otkrio neku djevojku i sve joj je ponistio, cak i one glave sto je do sada imala polozene [/quote]Ma to je sigurno neka  :cenzura: koja je naučila da prepisuje,ma neka joj je sve ponistio,sigurno i to sto je polozila je prepisala!!!
[/quote]
80 % studenata prepisuje kod Duvnjaka, tako da..potpuno nepotreban komentar.
Zdravo bili.
aidaim
Posts: 1547
Joined: 09 Jun 2010, 21:46

Šta najviše  pita iz 9. glave, ovaj dio vezano za sistem predsjedničke vlade, da ne učim sve?
eve0606
Posts: 23
Joined: 28 Mar 2010, 15:44

Zna li neko kada je II termin za stari rezim?
Unaprijde thx!
Post Reply

Return to “II godina”