PFSA: Uvod u pravo Evropske unije

Podforum studenata treće godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
minaaa
Posts: 60
Joined: 16 Mar 2009, 13:00

Naravno, kod Misite nikad nista nije 100% sigurno, ali veca je vjerovatnoca da sad bude pismeno nego u aprilu ili j/j roku kada je po mom misljenju dosta tesko
A ko ce mu ga znati kad je, sad je bio prvo 17., pa 25., pa u 11h, pa u 13h  :mrgreen:
U svakom slucaju moj je savjet da treba pokusati :D
lemon tree
Posts: 98
Joined: 13 May 2009, 22:21

[quote="minaaa"]
Zato sto je prof na putu koliko ja znam i najvjerovatnije ce i drugi rok biti pismeni. ;)
A i prolaznost nije losa...
Mislim da bi onaj ko nije mislio izlaziti sad u febuaru, trebao pokusati  :)
[/quote]

Profesor nije na putu, jucer kad sam isla vidjeti rezultate vidjela sam ga ispred kabineta. :)
minaaa
Posts: 60
Joined: 16 Mar 2009, 13:00

Zasto je onda ass rekla da ce se vratiti do 15.12. Bog zna :h055: Odakle?  :h055:
Ja se onda izvinjavam na dezinformaciji, nije namjerno  :U
vanyla
Posts: 82
Joined: 05 Oct 2010, 23:17

[quote="Endzy_dzy"]
ovi sto su polozili odakle su ucili?
Je li jedino relevantnanova knjiga? Za koliko se mize ovo spremit?
[/quote]

i mene ovo interesujee ...poz
Nejraaa
Posts: 374
Joined: 31 Dec 2010, 08:06

ja cu malo prosiriti ovo pitanje iznad za kolege i kolegice koji su polozili. mene zanima jos da li ste ucili po knjizi iskljucivo, tj. naslovima iz knjige ili prateci pitanja napisana prije nekoliko stranica?
Harvester_of_Sorrow
Posts: 364
Joined: 04 Feb 2010, 14:48

Ovako, iz gore navedenih postova se može zaključiti odgovor na ova pitanja. Ali opet: U novoj knjizi je SVE ISTO kao i u staroj, odnosno kao i u skripti, ali do POLOVINE KNJIGE, tacnije sa zaključenjem UGOVORA IZ NICE, i strukture instituciija EU nakon UGOVORA IZ NICE! Nakon toga slijedi druga polovica knjige koja se bavi SAMO Lisabonskim ugovorom odnosno promjenama koje je izvršio u domenu stubne strukture EU, institucionalnog ustrojstva EU, itd. Lisabonski ugovor je ne tako davno stupio na snagu i zato su ta rješenja koja se odnose na njega drugačija u knjizi iz 2010/2011, i zbog toga je ta knjiga relevantna, znači u smislu koji se odnosi na Lisabonski ugovor. O tome ima i u skripti, a i u staroj knjizi iz 2008, međutim to je ono što bi Lisabonski ugovor TREBAO da uređuje, a u novoj je KAKO uređuje jer je u međuvremenu stupio na snagu. Sad, to je nekih 170 strana nove knjige i ne košta ništa pročitati, plus što su u novoj knjizi dosta skraćeni neki dijelovi (doduše za to postoji skripta)-ali naglašavam da je jasnije učiti iz nove knjige nego putem skripte posloži se bolje. Ako pitate gdje ima da se nabavi, ima i taj post gore----u kopirnici do pravnog fakulteta.Što se tiče pitanja na prije nekoliko stranica- pretpostavka je pošto su izašla prije izdavanja nove knjige da su relevantna samo u pogledu nekih pitanja, a naprimjer u novoj knjizi i nema potpunih odgovora na neka od tih pitanja uzmimo pitanje o COREPERU (COREPER I i COREPER II)-svega par rečenica o tome. Opet kažem, ko je učio po staroj knjizi ili skripti za pretpostaviti je da ne mora se satirati učeći po novoj, ali ne škodi pročitati, prije svega dio koji se odnosi na lisabon  za svaki slučaj. Ukoliko je i dalje nejasno, ili izaziva strah to hoće li biti neka pitanja iz nove knjige, ili ne, koliko je bitna ta nova knjiga za ispit sada u februaru, savjetujem da se profesoru pošalje mail kako bi se riješila ova pitanja, i sve dileme u vezi toga do ispitnog roka.
Last edited by Harvester_of_Sorrow on 28 Jan 2011, 17:23, edited 1 time in total.
Nejraaa
Posts: 374
Joined: 31 Dec 2010, 08:06

znaci mi koji nismo do sada nikako spremali eu, mozemo komotno da se prihvatimo nove knjige i bubamo sve redom. oni koji su vec ucili samo trebaju prelistati LU.  :d055:
hvala kolega na pojasnjenju.  ;)
Harvester_of_Sorrow
Posts: 364
Joined: 04 Feb 2010, 14:48

Hvala tebi što si na jednostavan način ovo rekla.  :mrgreen:
nuki_cika
Posts: 1689
Joined: 06 Aug 2010, 22:30

Kolega;
Ti si sve ovo dobro napisao i djelimo skoro identicno mišljenje,prvi dio se može uciti po skripti,ali opet moras imati srece na ispitu što se tice tog djela,jer kako sam vidio bile su neke godine oko one političke zajednice da se napiše.To nema u skripti,a ima u knjizi.Jednostavno nikad ne znas odakle ti može pitanje izvuci.
Knjiga jeste jasno napisana,ali on je veci dio samo prepisao,ne obracajuci pažnju hoće li to studentima biti lakše ili teže.Pa sjecate se i sami da je oktobru sam rekao da će knjiga imati 250 strana,molim te lijepo odakle navuce pobugu još 130 strana?.Odgovor vrlo jednostavan"uzeo i prepisao iz stare",jer da je pisao novu knjigu,ne obazirući se na staru,nova knjiga bi sigurno imala 250 strana
E sad koji je njemu cilj bio da napiše knjigurinu,da li da proda po vecoj cjeni ili neki drugi razlog zaista ne znam.
Pristup samoj knjizi je morao biti restriktivniji.Ne znam samo koga još zanima kako se eu razvijala kroz historiju.Trebao je samo napisati osnovne stvari u vezi historije,oslanjajujći se na nicu,amsterdam itd,i neke njihove djelove koji vrše utjecaj na lisabon.E onda preći na institucije i lisabonski ugovor.
Previše suvišnih stvari,jer koga zanima taj luksemburški kompromis ili neki ugovor koji je prestao da važi prije 20 godina.NIKOG.
Dalje,ne znam samo koji mu je cilj bio da kod podjela navede sve moguće.Nap.tamo kod lisabonskog ugovora ima mislim osnovni zadaci,pa nabrojano 20 osnovnih zadataka,sve jedno ispod drugog,pa jel on misli da je njegov predmet jedini i najvažniji na onom fakultetu?
Mislim da se vara,ali biće to dobro.
JOš ako nam bude usmeni,zaboravi te skriptu

Ispdne da previše kritikujem ovu novu knjigu :mrgreen:
Last edited by nuki_cika on 09 Feb 2011, 16:19, edited 1 time in total.
emina h
Posts: 389
Joined: 02 Nov 2010, 21:04

Nuki_cika to pitanje koje je bilo na ovom sad roku- kada je potpisan sporazum o Evropskoj politickoj zajednici (ako si mislio na to ) -nema taj datum ni u novoj knjizi, ta je lekcija na str 55., pise samo da su osnovni principi tog sporazuma koncipirani tokom 1953, a nista konkretno, ne navodi datum, a da li ima u staroj ne znam  :D Ma tesko je, ima puno strana, da bi se zapamtili detalji, koje on kako sam vidjela prema pitanjima na prethodnom ispitu trazi  ;( Mogu misliti kako je tek na usmenom  ;(  ;(
Post Reply

Return to “III godina”