Pitajte dekana... No. 5

Rasprave o aktuelnim događanjima na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
MarcusTulliusCicero
Posts: 3963
Joined: 20 Feb 2009, 00:49
Contact:

Krećemo sa petim nastavkom projekta ''Pitajte dekana''.

Pitanja u ovoj temi možete postavljati do 1. februara, nakon čega će biti proslijeđena dekanu prof. dr. Borislavu Petroviću. Zamolio bih vas da pročitate prethodne odgovore prof. dr. Petrovića, da se pitanja ne bi ponavljala.  :d055:
Bosna
Posts: 61
Joined: 10 Apr 2010, 11:16

Nadam se da ovo pitanje nece spadati u ono koje se ponavljaju.

Kakvo je misljenje dekana, koji je i sam svjedok tome, o stanju i situaciji u kojoj se studenti nalaze prilikom obavljanja nasih obaveza na studentskoj sluzbi. Da li studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu zasluzuju da 'gaze' jedni druge da bi dosli do osoblja studentske sluzbe.
Hegel
Posts: 66
Joined: 19 May 2009, 12:10

1. Zašto se više pažnje ne posveti izboru odgovarajućih izbornih predmeta iz drugih pravnih oblasti, a ne samo iz građanske, krivične i državne? Šta je sa međunarodnom, komunitarnom, američkom i historijskom grupom predmeta? Zbog čega se izborna nastava nikad ne organizira iz ove grupe predmeta kad postoji više nego kvalitetan kadar za ove oblasti koji, usput, ne vodi niti jedan izborni predmet?

2. Postoji li mogućnost da se časovi vježbi za studente treće i četvrte godine studija u narednom (ljetnem) semestru organizira u više grupa (sa otprilike od po 25 studenata), jer se pokazalo u praksi da je nemoguće održati časove vježbi sa preko 100 studenata. Trenutno asistenti rade sa studentima samo jedan sat sedmično, te mislim da im ne bi bio problem izdvojiti ukupno četiri sata za četiri grupe studenata.
Last edited by Hegel on 03 Feb 2011, 07:02, edited 1 time in total.
zelenooka
Posts: 141
Joined: 27 Jul 2009, 15:40

Poštovani,
zanima me primjena Člana 64. (Polaganje pred komisijom) Zakona o Visokom obrazovanju KS na našem fakultetu? Kao što je svima poznato, komisijski ispit na našem fakultetu znači četvrti izlazak na ispit, u većini slučajeva pred nepostojećom komisijom, u poslijednje vrijeme pismeno, a ne usmeno i naravno sa preduslovom da uplatimo 60 KM. Zanima me zašto kada već platimo i kada je situacija takva kakva jeste nemamo pravo na ta 3 člana komisije, nego na ispit izlazimo kao i prva tri puta, u većini slučajeva na ispitima budu predmetni asistenti, a ne profesori, koji ujedno i ocjene radove, a profesori samo upišu ocjene? Gdje je tu primjena zakona?

Jasno mi je da se Vi trudite dosljedno provoditi odredbe Zakona, ali mi nije jasno zašto se one ne provode u svim oblastima, nego kako vidim većinom samo na onim koje štete studentima (ukidanje rokova, zabrana polaganja ispita iz druge, bez čiste prve godine i ako se odobri prenos jednog predmeta..)
zlatokosa
Posts: 421
Joined: 01 Oct 2009, 12:39

Postovani,
    mene zanima kada cete krenuti u realizaciju Vase ideje - zaposljavanje studenata na salterima studentske sluzbe ?  Vecina studenata bi rado prihvatila taj posao, pa mislim da bi vecina i dzaba radila ili za jako malu svotu novca samo da poboljsa rad studentske sluzbe,  i maximalno budu na usluzi mnogim studentima...
bilijar
Posts: 48
Joined: 17 Oct 2010, 18:57

Postovani,
Imao sam priliku raditi u inostranstvu i nauciti Engleski jezik odlicno.  Vrativsi se u BiH primjetio sam da ovdje svi "govore" Engleski jezik ali u stvari niko ne zna smislenu recenicu sastaviti  pogotovo sa nekim pravnim terminima. Primjetio sam da se ispiti iz Engleskog jezika i na 3. i na 4. godini polazu "na cudan nacin" i da ocjene u stvari ne govore nista o znanju stranog jezika. 

Pitanje je jednostavno.  Za sto nam sluzi i Bolonja i sva druga uvezivanja sa bjelosvjetskim fakultetima ako Engleski ili Njemacki tecno i bez greske govori mozda 2 ili 3 studenta na 4. godini?  Hoce li nasi studenti ili buduci pravnici sutra na nekim seminarima u Evropi voditi sa sobom prevodioce da razumiju o cemu se govori? Zasto se ucenje stranog jezika  (Engleskog, Njemackog ili Francuskog) ne digne na nivo koji ovaj dio razvoja buduceg Europskog pravnika zasluzuje?  Siguran sam da se slazete sa mnom kada konstatiram da bi bilo dobro kada bi svaki student 4. godine trebao da ima vise od osnovnog znanja jednog od svjestkih jezika.  Danas biti pravnik u Evropi , u BiH, a govoroti samo jedan jezik je jednostavno nedovoljno i neprihvatljivo nizak standard. Molim vas poduzmite nesto u vezi sa ovim problemom, koji ce ako se bude nastavio ignorisati samo i dalje srozavati ugled naseg fakulteta.
Last edited by bilijar on 17 Jan 2011, 19:27, edited 1 time in total.
dominion
Posts: 288
Joined: 19 Dec 2010, 15:12

Interesira me koji su uslovi za:
1) Prelazak sa vanrednog rezima studiranja na redovni - samofinansirajuci rezim studiranja?
2) Prelazak sa redovnog - samofinansirajuceg rezima studiranja na budzet?

Student sam 2009/2010 generacije.
rijalda
Posts: 120
Joined: 06 Mar 2009, 12:40

Poštovani prof. Petroviću, moje pitanje je slijedeće. Da li Vi možete uticati na to da osobe zadužene za održavanje studenskog informacionog sistema ažurnije rade svoj posao? Konkretno treća sam godina i na ISSS-u,  iako sam tri predmeta položila još u septembru, ocjene još uvijek nisu upisane. Takođe da naglasim kako nisam jedina, te da ne poznajem  nijednu osobu koja nema isti problem. Smatram da ne bi trebalo biti ovakvih poteškoća budući da svi studenti prilikom upisa nove školske godine, izdvajaju 20 KM namjenjenih baš za tu svrhu.
TripleJ
Posts: 442
Joined: 29 Aug 2009, 02:28

Poštovani profesore Petroviću, redovan sam student 3. godine Pravnog fakulteta u Tuzli, i iz vise razloga bi mi odgovaralo da 4. godinu studija zavrsim na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Ineteresuje me kako se odvija procedura za prelazak, prije svega da li trebam ispuniti određene uvjete, postoji li potreba za polaganjem razlike predmeta i do kada bih trebala započeti sa tom procedurom.
Harvester_of_Sorrow
Posts: 364
Joined: 04 Feb 2010, 14:48

Poštovani profesore,
radi se o upisu ocjene iz ustavnog prava 2. S obzirom da se taj ispit polaže po glavama 24.09.2009 sam položio cijeli taj ispit, posljednju glavu. S obzirom da sam izlazio na ispit i 10.09.2009 kada sam položio sve ostalo osim posljednjeg dijela, a nisam prijavio na isss za 24.09.2009 kada sam ga i konačno završio, pitao sam profesora je li problem da se ocjena unese za 10.09.2009 ukoliko nije već ocijenjen ili arhiviran na isss za taj rok. Profesor je rekao da nije, tako da je i u index profesor upisao kao položen ispit za 10.09.2009. Međutim, na isss-u mi još uvijek (četvrta sam godina) stoji da prijavim ustavno pravo 2. Kada sam nakon toga išao kod profesora da ga upitam za ovaj problem, rekao je da on nema pojma o tome, niti da se sjeća, uputivši me na studentsku službu. Na studentskoj su mi rekli da se ne brinem ukoliko je ocjena upisana u index, i da se sve to vremenom upiše i na isss. Inače, postoji još studenata sa istim ili sličnim problemom. Ipak, ne mogu se oteti dojmu da bi zbog ovoga mogao imati velikih problema kada jednom završim fakultet, pa Vas molim da mi razjasnite tu dilemu, kao i koji su eventualni slijedeći koraci kako bi se ovo riješilo.
Locked

Return to “Događanja na fakultetu”