PFSA: Bračno Pravo

Podforum studenata druge godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
M.Y.A.
Posts: 242
Joined: 25 Dec 2009, 17:11

Jooj, hvala vam punoo .  :biggrinlove:  Samo sto je za sklapanje braka nadlezan opcinski organ uprave ( maticar ) a ne opcinski sud . Svejedno , hvala . :)

@ reina
Na integralnom ce biti 16 ili 17 pitanja , s tim da ce 10 pitanja vjerovatno biti prva parcijala , a ostalo je druga . Zadaci ce biti samo iz prve parcijale - jedan '' pravi '' zadatak i jedan da se napise ili zahtjev za sporazumni razvod ili tuzba, punomoc .. Nesto od toga .  I da , 2 parcijala bi trebala biti kraca esejska - tako rekla ass. na vjezbama .  :kava:
zana1
Posts: 191
Joined: 02 Nov 2010, 18:56

a zna li iko koliko ce biti pitanja i kakvog tipa na drugoj parcijali???
i molim vas jos jednom da li iko ima zadatke za drugu parcijalu i da li ce biti uopste, da li znate gdje bar mogu da ih nabavim, hvala unaprijed :)
Amcho
Posts: 4378
Joined: 12 Nov 2009, 18:39

[quote="Veki"]
Evo zadaci danas sa vjezbi a i odgovori za koje ja mislim da su tacni s tim da se i ass. slaze :D

Zadatak 1

AB i BD su u braku 10 godina. Međutim, u zadnje dvije godine bračni partneri žive odvojeno bez obzira na činjenicu da se još nalaze u braku. U tom periodu AD je počeo da obavlja jako unosan posao koji mu je omogućio kupovinu jednog poslovnog prostora. Ubrzo, AD podnese tužbu za razvod braka ujedno tražeći i podjelu bračne stečevine ističući da je poslovni prostor njegova posebna imovina te da BD nema suvlasnički dio u tom prostoru. BD, u svom odgovoru na tužb ističe da je sva imovina stečena u braku, te da shodno odredbama PZ F BiH ima pravo i na polovinu poslovnog prostora. Sudija ste, postupite u predmetnom slučaju?

Odgovor 1

Ovdje se treba osvrnuti na samu definiciju bracne stecevine koja je data u PZ FBiH u clanu 251 stavu 1 gdje pise: "Bračnu stečevinu čini imovina koju su bračni partneri stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice, kao i prihodi iz te imovine." Ovdje je naglasak na vrijeme stjecanja koje mora biti dok traje bracna zajednica. Vrlo je vazno naglasiti da brak i bracna zajednica nisu isti pojmovi. Brak podrazumijeva pravno postojanje dok bracna zajednica fakticno postojanje tj. da brak uistinu i postoji, da supruznici obavljaju svoja prava i duznosti. Ukoliko dodje do prekida bracne zajednica, pa i za vrijeme (formalnog ali ne i faktickog) braka, sva imovina koju supruznici steknu ulazi u posebnu imovinu onoga bracnoga partnera koji ju se stekao.

Zadatak 2

Bračni partneri su zaključili bračni ugovor u kojem su regulisali sva pitanja vezana za podjelu bračne stečevine, ali i pitanje izdržavanja, gdje se govori da u slučaju razvoda braka, niti jedan bračni partner nema pravo podnijeti zahtjev za izdržavanje. Da li je ovaj bračni ugovor valjan? Kakvo je stajalište PZ F BiH?

Odgovor 2

Obaveza izdrzavanja spada u imperativne norme tj norme koje vaze po sili samoga zakona te ih strane (u ovom slucaju supruznici) ne mogu izmijeniti niti ukinuti sto proizlazi iz same prirode izdrzavanja koje je izraz porodicne solidarnosti. Zakonsku potporu nalazimo i u clanu 213 stavu 3 gdje stoji: "Odricanje od prava i dužnosti izdržavanja nema pravnog učinka."

Zadatak 3

Lice kojem je oduzeta poslovna sposobnost sklopi bračni ugovor. Međutim, srodnik lica kojem je oduzeta poslovna sposobnost pokrene pitanje ništavosti takvog ugovora? Kakva je sudbina ovog ugovora?

Odgovor 3

U skladu sa clanom 259 koji glasi: "Bračni ugovor može u ime bračnog partnera kojem je oduzeta poslovna sposobnost sklopiti njegov staratelj sa odobrenjem organa starateljstva." mozemo zakljuciti da je ovaj bracni ugovor nistav. Sa jedne strane iz same definicije mozemo zakljuciti da posto je potrebna dozvola od organa starateljstva da upravo oni imaju i pravo da isticu nistavost. No ova se odredba moze i drugacije shvatiti i to kroz prizmu gradjanskoga prava gdje u skladu sa clanom 109 ZOO-a gdje stoji da se svaka zainteresovana osoba ima pravo pozivati na nistavost. Ali kao sta znamo izmedju gradjanskog i porodicnog prava postoje znacajne razlike koje se ogledaju u tome sto u porodicnom prevladavaju norme imperativnog a u gradjanskog dispozitivnog karaktera. Osim toga, gledano, opet, kroz prizmu samog gradjanskog prava, nistavi su pravni poslovi zbog njihove vaznosti naspram drustvene zajednice pa se stoga i postavlja pitanje zadiranja drutsva u privatne sfere.
[/quote]

@Zana1

Evo sa vježbi zadaci :) 
zana1
Posts: 191
Joined: 02 Nov 2010, 18:56

@amcho:
svaka cast, hvala ti puno, puno :)
Lalala
Posts: 160
Joined: 21 Nov 2009, 14:16

zna li neko kakva ce biti forma pitanja za II parcijalu.esejska ili kratka kao na I ???
Amcho
Posts: 4378
Joined: 12 Nov 2009, 18:39

[quote="M.Y.A."]
  I da , 2 parcijala bi trebala biti kraca esejska - tako rekla ass. na vjezbama .  :kava:
[/quote]

Lalala  ;)
M.Y.A.
Posts: 242
Joined: 25 Dec 2009, 17:11

To vazi za integralni ispit u okviru kojeg ce materija 2 parcijale biti u obliku kracih esejskih . :D  Ko radi samo 2 parcijalu - ima 8 esejskih pitanja , i svakako nema zadataka iz 2 parcijale .  ;)
ally mcbeal
Posts: 790
Joined: 20 Jan 2010, 12:23

kako nema zadataka na drugoj parcijali,otkud to?
..aleksandra..
Posts: 30
Joined: 17 Nov 2009, 20:55

Pa fino, tako je rekla na vjezbama, 8 esejskih :D neka po 10 bodova neka po 15, ukupno 100 i to je to :P
leila leila
Posts: 362
Joined: 16 Jun 2010, 14:51

a zna li neko u koliko je sati ispit za slovo K, jer kazu da spisak gdje pise da je u 13 nije tacno, zna li neko?
Last edited by leila leila on 29 Dec 2010, 15:13, edited 1 time in total.
Post Reply

Return to “II godina”