PFSA: Bračno Pravo

Podforum studenata druge godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Amcho
Posts: 4378
Joined: 12 Nov 2009, 18:39

Izgleda da se na nasem fax sve moze i radi ko sta hoce :S
M.Y.A.
Posts: 242
Joined: 25 Dec 2009, 17:11

Istina je da ima rok 30. i samo jedan u januaru , to su dakle dva ispitna termina ( regularni i popravni ) - tako da 30.12. nije predrok, mada nam je drugacije receno .  :p031:  Medjutim, ass . je danas rekla da ce zbog velikog broja studenata koji su prenijeli predmet pokusati nesto izmijeniti pa da i oni mogu izaci na ovaj ispit u januaru . Toliko . :)
Veki
Posts: 82
Joined: 24 Dec 2009, 20:41

Evo zadaci danas sa vjezbi a i odgovori za koje ja mislim da su tacni s tim da se i ass. slaze :D

Zadatak 1

AB i BD su u braku 10 godina. Međutim, u zadnje dvije godine bračni partneri žive odvojeno bez obzira na činjenicu da se još nalaze u braku. U tom periodu AD je počeo da obavlja jako unosan posao koji mu je omogućio kupovinu jednog poslovnog prostora. Ubrzo, AD podnese tužbu za razvod braka ujedno tražeći i podjelu bračne stečevine ističući da je poslovni prostor njegova posebna imovina te da BD nema suvlasnički dio u tom prostoru. BD, u svom odgovoru na tužb ističe da je sva imovina stečena u braku, te da shodno odredbama PZ F BiH ima pravo i na polovinu poslovnog prostora. Sudija ste, postupite u predmetnom slučaju?

Odgovor 1

Ovdje se treba osvrnuti na samu definiciju bracne stecevine koja je data u PZ FBiH u clanu 251 stavu 1 gdje pise: "Bračnu stečevinu čini imovina koju su bračni partneri stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice, kao i prihodi iz te imovine." Ovdje je naglasak na vrijeme stjecanja koje mora biti dok traje bracna zajednica. Vrlo je vazno naglasiti da brak i bracna zajednica nisu isti pojmovi. Brak podrazumijeva pravno postojanje dok bracna zajednica fakticno postojanje tj. da brak uistinu i postoji, da supruznici obavljaju svoja prava i duznosti. Ukoliko dodje do prekida bracne zajednica, pa i za vrijeme (formalnog ali ne i faktickog) braka, sva imovina koju supruznici steknu ulazi u posebnu imovinu onoga bracnoga partnera koji ju se stekao.

Zadatak 2

Bračni partneri su zaključili bračni ugovor u kojem su regulisali sva pitanja vezana za podjelu bračne stečevine, ali i pitanje izdržavanja, gdje se govori da u slučaju razvoda braka, niti jedan bračni partner nema pravo podnijeti zahtjev za izdržavanje. Da li je ovaj bračni ugovor valjan? Kakvo je stajalište PZ F BiH?

Odgovor 2

Obaveza izdrzavanja spada u imperativne norme tj norme koje vaze po sili samoga zakona te ih strane (u ovom slucaju supruznici) ne mogu izmijeniti niti ukinuti sto proizlazi iz same prirode izdrzavanja koje je izraz porodicne solidarnosti. Zakonsku potporu nalazimo i u clanu 213 stavu 3 gdje stoji: "Odricanje od prava i dužnosti izdržavanja nema pravnog učinka."

Zadatak 3

Lice kojem je oduzeta poslovna sposobnost sklopi bračni ugovor. Međutim, srodnik lica kojem je oduzeta poslovna sposobnost pokrene pitanje ništavosti takvog ugovora? Kakva je sudbina ovog ugovora?

Odgovor 3

U skladu sa clanom 259 koji glasi: "Bračni ugovor može u ime bračnog partnera kojem je oduzeta poslovna sposobnost sklopiti njegov staratelj sa odobrenjem organa starateljstva." mozemo zakljuciti da je ovaj bracni ugovor nistav. Sa jedne strane iz same definicije mozemo zakljuciti da posto je potrebna dozvola od organa starateljstva da upravo oni imaju i pravo da isticu nistavost. No ova se odredba moze i drugacije shvatiti i to kroz prizmu gradjanskoga prava gdje u skladu sa clanom 109 ZOO-a gdje stoji da se svaka zainteresovana osoba ima pravo pozivati na nistavost. Ali kao sta znamo izmedju gradjanskog i porodicnog prava postoje znacajne razlike koje se ogledaju u tome sto u porodicnom prevladavaju norme imperativnog a u gradjanskog dispozitivnog karaktera. Osim toga, gledano, opet, kroz prizmu samog gradjanskog prava, nistavi su pravni poslovi zbog njihove vaznosti naspram drustvene zajednice pa se stoga i postavlja pitanje zadiranja drutsva u privatne sfere.
Last edited by Veki on 24 Dec 2010, 00:06, edited 1 time in total.
@lleee
Posts: 61
Joined: 04 Feb 2010, 14:39

Imam jedno pitanje sto se tice ispita , vanredan sam  student a nisam polozila prvi dio pa da li cu moci izaci na ispit 30.12., ocistila sam prethodnu godinu, generacija 2009./2010.
Hvala :D
Lisaa
Posts: 5702
Joined: 28 Dec 2009, 10:56

Ne mozes zato jer si vanredan student..
kaubojka
Posts: 469
Joined: 22 Oct 2009, 16:25

Slatkice ne bih se slozila s tobom,mislim da kolegica moze izaci 30.12 bez obzira na status, jer to nije predrok nego redovan rok
berince_s
Posts: 514
Joined: 30 May 2009, 18:27

Profesorica je jucer rekla da je rok 20.1. za vanredne studente :S a da je popravni za redovne studente 13.1...
Ala su zakomplikovali stvari, na kraju ispada da ni oni ne znaju sta da rade :h055:
kaubojka
Posts: 469
Joined: 22 Oct 2009, 16:25

Molim????
30.12.mogu samo izaci redovni studenti????
Sanja
Posts: 707
Joined: 03 Oct 2009, 02:17

poslala sam asistetici mail da mi koji nismo polizili 1 parc i imamo obaveza iz prve godine..NE MOZEMO NIKAKO IZACI NA ISPIT  rekla je da je dobila dosta takvih zalbi i da ce pocetkom sedmice vidjeti da rijese taj problem :=)
Lisaa
Posts: 5702
Joined: 28 Dec 2009, 10:56

[quote="slaatkicaa"]
Eh evoo kao sto sam i obecala--to pise na vratima:

Svi studenti u statusu - redovni/redovno samofinansirajuci - imaju pravo izlaska na zavrsni ispit iz nastavnog predmeta Bracno pravo koji ce biti odrzan 30. decembra 2010. godine.

Mogucnost pristupa zavrsnom ispitu (II provjera znanja - 30.decembra 2010.) imaju i vanredni studenti koji su pristupili I provjeri znanja i polozili test.

Studenti koji su prenijeli ispit ili dio ispita iz prethodne godine imaju pravo izlaska na zavrsni ispit (30.decembra 2010.) ukoliko su polozili I test.
:d055:
[/quote]

jos jednom za one koji nisu ovo vidjeli kada sam postavljala  :mrgreen:
Post Reply

Return to “II godina”