PFSA: Upravno pravo I

Podforum studenata četvrte godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Webster
Posts: 13
Joined: 12 Jul 2010, 00:30

Moram ti jos ovo reci, Trenerice. Treba da te bude sramota sto imas tako jadno pomirujuci stav prema nepravdi koja se cini starom sistemu u vezi sa Upravom. Da je srece da se svi studenti dignu kad god se dogodi neka slicna ocigledna nepravda i kada se bilo koja grupa studenata diskriminira po bilo kom osnovu. Ti imas onaj pravi bosanski stav... trpi trpi. Sta si ti do sada ucila na pravu?  Nepravdu?
Legally Blonde
Posts: 462
Joined: 20 Feb 2009, 13:39

Nemojte praviti sukob tamo gdje ga ne treba biti...
trenerica
Posts: 17
Joined: 06 Jul 2009, 21:07

jedino sto ti mogu reci je SRETNO WEBSTER
Dado
Posts: 298
Joined: 17 Feb 2010, 18:00

Da vam kazem nema tog dekana koji moze reci da neki profesor ostaje na predemtu ako se studenti dignu protiv toga jer na kraju krajeva fakultet studiraju studenti .to sto nece doci do promjena je samo zato sto svi sute i pisu ovde po ovom foromu.Da se ljepo organizuju studenti i kazu da zele kod drugog profesora polagat vjerujte da bi bilo tako.Tolika konkurencija nekih fakulteta pravnih ,a fakultet u sarajevu je izgubio dosta studenata zbog doticnog profesora i jos nekih.
Webster
Posts: 13
Joined: 12 Jul 2010, 00:30

Dado,
Meni toliko ide na zivce ova ravnodusnost studenata. Razumio bih da smo prva ili druga godina, ali biti cetvrta godina na fakultetu, i biti svjestan nepravde, a svjesno odluciti da ces ignorisati tu nepravdu (zbog nekog imaginarnog straha), e to ne mogu shvatiti. Nismo mi studenti masinstva ili elektrotehnike, mi studiramo pravo ljudi, i skoro smo ga zavrsili a dopustamo sebi da trpimo i ne reagujemo na ociglednu nepravdu, konkretno - diskriminaciju starog sistema na Upravi. Pa zamislite sta ovi profesori, koji su studirali 68. godine misle o nama? Vjerovatno nas zale i nas i nas jadni intelekt, kukavicluk i moralni ponor u kojem smo svi na dnu.
Ja sam danas pisao Prof. Zinki Grbo, prodekanesi za nastavu, i pitao sam je zasto ne mozemo mi stari sistem imati povlasticu kao Bolonjci i polagati pola Uprave kod nekog drugog profesora. Ona mi odgovara (vjerovatno nije ni procitala email do kraja), i kaze mi da ne moze uticati na nacin ispitivanja profesora. To je uopste nisam ni pitao. Ponovo sam joj poslao email i nadam se da ce ovaj put procitati mail do kraja i skontati sta je pitanje i shodno tome odgovoriti.

Jedno pitanje za one koji mozda imaju odgovor:  Ako nema pravilnika kako profesor ispituje svoj predmet, postoji li pravilnik o ocjenjivanju i pravilnik o tome kako student mora odgovarati, i koliko mora znati kada se usmeno ispituje pogotovo kolicinski kao na Upravi?

Jos jednom molim sve koji su nisu moralni miševi, da pišu Dekanu i  Prof. Zinki Grbo i da se žale na nepravdu ucinjenu starom sistemu i da ih mole da se i starom sistemu odobri da pola uprave mogu polagati kod nekog drugog profesora. Ako se mi ne mozemo izboriti za svoja prava i pravdu na fakultetu, kako cemo se snalaziti u dzungli (mislim u zivotu)? Budite solidarni sa starim sistemom, zajedno smo jaci.
mecoberbo
Posts: 87
Joined: 11 Aug 2009, 18:03

Studiram po bolonji i saosjecam s kolegama sa starog sistema. Slazem se da vam treba omoguciti da polazete na isti nacin kao i mi, ne samo Upravu nego i po pola neke druge vece ispite poput obligacija... svakako ih polazemo u istim terminima pa to ne bi bio nikakav problem za profesore. Nadam se da cete uspjet ostvarit to sto zelite
Dado
Posts: 298
Joined: 17 Feb 2010, 18:00

Ne ovde se ne treba boriti za pola pola nego trazit drugog predmetnog profesora.Nije on jedina eminecija u ovom gradu da predaje upravno pravo ima mnogo jacih imena od njega profesora upravnog prava.I sve bi bilo super da samo jedna cinjenica nije istinita a to je da kad zavrsis ovaj fakultet bioces na birou mnogo godina jer se ne mozes zaposlit u struci,i jos na to sve me treba neko provlacit po godnu i pol na ispitu.I sad ce me administratori opoment da se ne pricam o profesoru .Ja se izvinjavam ali teema bez raspreve o profesoru je nemoguca.
MarcusTulliusCicero
Posts: 3963
Joined: 20 Feb 2009, 00:49
Contact:

Imate temu o profesorima i asistentima u kojoj ih možete hvaliti i kritikovati do mile volje: http://epravo.ba/forum/http://stu ... ic.php?t=7
Nemojte zatrpavati predmetne teme raspravama koje ne vode nigdje i tako u drugi plan stavljati korisne informacije.

Niste djeca, pridržavajte se ovoga i nemojte me tjerati da glumim šerifa i sankcionišem. Hvala. :d055:
Minkica
Posts: 135
Joined: 27 Apr 2010, 13:29

[quote="MarcusTulliusCicero"]
Imate temu o profesorima i asistentima u kojoj ih možete hvaliti i kritikovati do mile volje: http://epravo.ba/forum/http://stu ... ic.php?t=7
Nemojte zatrpavati predmetne teme raspravama koje ne vode nigdje i tako u drugi plan stavljati korisne informacije.

Niste djeca, pridržavajte se ovoga i nemojte me tjerati da glumim šerifa i sankcionišem. Hvala. :d055:

[/quote]

Kolega Marcus ja razumijem da  kao moderator stranice želite da se ovdje ne vodi rasprava o profesorima,ali kada postoji problem velikog broja studenata starog sistema, a koji se odnosi na način ispitivanja na upravnom pravu ne možemo taj problem jednostavno ignorisati i praviti se kao da ne postoji,pa moraju studenti iznijeti problematiku vezanu za predmet.Meni je stvarno apsurdno da  nakon godinu dana (znajući kako se teško polaže uprava)  ponavljamo pitanja na forumu je li neko  položio 30,50 ili nekim čudom 100 strana na jednom roku,da se nikako ne pokuša riješiti taj problem.Imali smo na podforumu da ocjenjujemo profesore ,i vidjeli smo rezultate ankete koje su ocjene profesori dobili,a moje pitanje je jesmo li mi time išta postigli?Sakupljajući pitanja na forumu šta je profesor koga pitao,mislim da neće puno pomoći,jer postoji toliko pitanja i podpitanja koje profesor može postaviti a na koje nećemo znati odgovoriti.To je moje mišljenje.
Mene interesuje da li bh pravnici mogu uputiti zahtjev dekanu gdje bi se navelo  da i studenti po starom sistemu polažu upravu kao i studenti po bolonjskom sistemu.?Ili da svak pojedinačno piše mailove dekanu?
MarcusTulliusCicero
Posts: 3963
Joined: 20 Feb 2009, 00:49
Contact:

Ja sam svoje rekao. Nemojte se čuditi kada vam počnu nestajati postovi.

Što se tiče tog zahtjeva dekanu, obratite se USP-u. To je njihov posao, nije naš.
Post Reply

Return to “IV godina”