PFSA: II ciklus studija - opća diskusija

Podforum studenata postidplomskog studija (II ciklus) Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
selmaa
Posts: 11
Joined: 17 Aug 2009, 17:18

Ide li neko na medjunarodnopravni smijer DL?
Sejo_Nikky
Posts: 53
Joined: 04 May 2010, 22:09

Trebali bi najkasnije do kraja sljedeće sedmice uputiti pismeni dopis nekom mediju. Moja je preporuka da malo više vremena posvetimo ovome, jer nije baš pametno da dopis sklepamo u pola sata i tako, možda, izostavimo neke bitne detalje. Uglavnom, glavni fokus bi trebao biti na način kreiranja rang liste koja je suprotna uslovima navedenim u konkursu, gdje se kaže: "Utvrđivanje jedinstvene rang-liste svih prijavljenih kandidata vršit će se na osnovu prosječne ocjene koju su kandidati ostvarili u toku prvog ciklusa studija odnosno nakon završetka studija po predbolonjskim nastavnim planovima i programima". Dakle, Pravni fakultet je povrijedio konkurs izmišljajući svoja pravila. Da ne govorim o drugim komičnim postupcima, kao što su promjena katedre ili načina studiranja nakon završetka konkursne procedure. Sve ovo treba fino uobličiti i objasniti; te priložiti konkurs, preliminarnu i konačnu listu.

Možda je najbolji način za komunikaciju neka FB grupa, kao što kolegica reče.
Sejo_Nikky
Posts: 53
Joined: 04 May 2010, 22:09

Samo da još dodam da je bolja ideja da se obratimo Prosvjetnoj inspekciji , jer u Zakonu o prosvjetnoj inspekciji KS u članu 2, stavu 5 piše da prosvjetni inspektor vrši nadzor nad upisom u odgojno obrazovnu ustanovu, a nadležnost inspektora se odnosi i na visokoobrazovne ustanove.
Last edited by Sejo_Nikky on 14 Nov 2013, 22:35, edited 1 time in total.
Sejo_Nikky
Posts: 53
Joined: 04 May 2010, 22:09

Zamislio sam da se obratimo Ministarstvu ili Inspekciji putem dopisa čiju sam probnu verziju sastavio, pa bih zamolio sve kolege i kolegice koje žele da učestvuju u ovome neka slobodno predlažu dopunjavanje i izmjenu istog. Ovo je brzinska i probna verzija koju treba jos malo uobličiti.

Poštovani,

obraćamo Vam se zbog neregularnosti učinjenih na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu glede "Konkursa za upis studenata u prvu godinu drugog ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu u akademskoj 2013/2014. godini" (u daljem tekstu "Konkurs").

Naime, u poglavlju konkursa "Odluka o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje redoslijeda prijema kandidata na upis u prvu godinu drugog ciklusa studija za Univerzitetu u Sarajevu u akademskoj 2013/2014. godini", član 2. piše: "Utvrđivanje jedinstvene rang-liste svih prijavljenih kandidata vršit će se na osnovu prosječne ocjene koju su kandidati ostvarili u toku prvog ciklusa studija odnosno nakon završetka studija po predbolonjskim nastavnim planovima i programima, s tim da visina prosječe ocjene ne može biti eliminatorna za prijavu na konkurs i vrednovanja rezultata prijemnog ispita ukoliko je isti predviđen".

Naučno-nastavničko vijeće Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je prekršilo gore pomenuti član 2. Konkursa jer konačnu rang-listu primljenih studenata u prvu godinu drugog ciklus studija nije formiralo na osnovu prosječne ocjene koju su kandidati ostvarili u toku prvog ciklusa studija odnosno nakon završetka studija po predbolonjskim nastavnim planovima i programima (sto se može vidjeti na osnovu preliminarne i konačne rang liste dostavljene u prilogu). Naučno-nastavničko vijeće  je pri formiranju rang liste stvorilo vlasita pravila, a takva mogućnost nije predviđena konkursom, zbog čega konačna rang lista nije formirana na osnovu prosječne ocjene, što je za posljedicu imalo da kandidati sa nižom prosječnom ocjenom imaju bolji položaj na rang listi od onih kandidata sa višom prosječnom ocjenom.

Dalje, u prilozima koje Vam dostavljamo vidi se dalja povreda konkursne procedure, jer su pojedini kandidati (navesti imena) uspjeli da promijene svoje zahtjeve za upis na prvu godinu drugog ciklusa studija, mjenjajući način studiranja naveden u zahtjevu ili mjenjaući katedru nakon zatvaranja konkursa, a takva mogućnost nije predviđena istim.


Posljedju primjedu u ovom dopisu imamo na odgovor na zahtjev Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade (u daljem tekstu "Ministarstvo") broj:11-05-38-sl./13 upućenog od strane Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u kome se zahteva odobrenje povećanja upisne kvote na drugom ciklusu studija .Naime, Ministarsvo nije udovoljilo zahtjevu pozivajući se na član 58, stav (2) Zakona o visokom obrazovanju KS da nastava u zimskom semestru počinje trećeg ponedjeljka u septembru, te da je zahjtev zaprimljen sa zakašnjenjem 31.10.2013. godine. Mišljenja smo da je neduovoljavanje Ministarstva zahtjevu Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu neopravdano jer je sam Konkurs bio otvoren do 28. sempembra 2013. godine, dok je konačna rang lista primljenih studenata u prvi godinu prvog ciklusa studija objavljena 28.oktobra. 2013. godine, a nastava je počela tek 04. novembra.2013. godine.
Last edited by Sejo_Nikky on 15 Nov 2013, 18:42, edited 1 time in total.
pravnik_123
Posts: 572
Joined: 20 Jan 2010, 16:24

Odlicno kolega. Vidite kakvim vrhunskim pravnicima je uskraceno pravo na skolovanje radi korumpiranosti. Neka ih bude sramota.
L_a_d_y_L_a_w_
Posts: 9
Joined: 28 Sep 2013, 11:03

Odlično kolega!!Nadam se da će ovaj dopis uroditi plodom , jer stvarno je sramota da se ovakve stvari dešavaju na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu .Uče nas cijele četiri godine o  pravu , pravdi ,  zakonima ,itd....a prvi oni ne poštivaju uopće zakonsku regulativu ,pa jel ovo pravna država ili ..????Ako fakultet kao institucija  neće poštivati ZAKON , najbolje bi bilo  da ga skroz ukinu!!!!!!! :c053: :c053: :c053: :c053:
MissVegas
Posts: 99
Joined: 05 May 2010, 14:07

Obavijest studentima II ciklusa studija

Obavještavaju se studenti II ciklusa studija da se nastava iz predmeta "Evropsko privatno pravo" - odgovorni nastavnik Prof. dr Meliha Povlakić - dana 18.11.2013. godine neće održati zbog bolesti predmetnog nastavnika.

IZ SEKRETARIJATA FAKULTETA
svrco
Posts: 27
Joined: 01 Nov 2010, 10:59

Ima li jos studenata koji kasne s uplatom ??? Nadam se da nas nece odbiti s placanjem ove sedmice
minaaaa
Posts: 14
Joined: 22 Oct 2013, 14:44

Zna li neko jesu li i kad ce biti gotovi indexi, da bi mogli koristiti biblioteku.
dina_pf
Posts: 7
Joined: 17 Nov 2011, 12:58

jel neko zna sta je sa ekonomskom katedrom?
Post Reply

Return to “II ciklus studija”