PFSA: Uvod u građansko pravo

Podforum studenata druge godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
ajli
Posts: 73
Joined: 21 Jun 2009, 21:57

TAKO je Damireee  ;)  A da mozda slucajno nemas one zadatke u vezi zastare sto smo radili pa ako ti nije tesko da ovdje napises.. ? hvala unaprijed.
Nermyta
Posts: 262
Joined: 28 May 2009, 12:07

A je vlasnik nekretnine i kao takav je upisan u zemljišne knjige. C ima ugovoreno pravo preče kupovine koje je takođe upisano u zemljišne knjige. A i B žele da zaključe ugovor o prodaji i da bi spriječili C da vrši svoje pravo preče kupovine, dogovore se da se u ponudi licu C istakne nesrazmjerno visoka cijena. C se odista izjasnio da neće vršiti svoje pravo preče kupovine pod tim uslovima. A i B zaključe pismeni ugovor i ovjere potpise na sudu, a da C nebi pobijao taj ugovor i u ugovoru navedu istu visoku cijenu. Istovremeno se usmeno sporazumiju o drugoj, nižoj cijeni.

B je platio usmeno ugovorenu nižu cijenu, a A ga tuži zbog neizvršenja ugovora i traži isplatu iznosa u skladu sa pismeno zaključenim ugovorom.
Kakava je pravna situacija?


RJ.:

A i B mogu sklopiti prikriveni pravni posao tj. Disimulirani pravni posao, jer prikriveni odnosno disimulirani pravni posao nije nistav, ako su ispunjene sve potrebne pravne pretpostavke. Ovo je apsolutna simulacija, tj prikrivanje stvarne namjere da bi se prevarila 3.osoba u ovom slucaju lice C, koje je imalo pravo prece kupovine. Iz  zadatka vidimo da su zakljucili pismeni ugovor koji je ovjeren od suda, medjutim  stranke su trebale napraviti jos jedan pisani ugovor tj.prikriveni ugovor, iz kojeg se moze vidjeti zapravo prava volja stranaka, ukoliko ne postoji taj drugi ugovor lice B ce morati platiti u iznosu sa ugovorom koji su ovjerili kod suda.


jel tacno rj. ovog zadatka? :O
Diesel
Posts: 627
Joined: 23 May 2009, 08:05

a sto zakomplikovaste majko mila moze zakon ne moze zakon i na cemu smo sad?sto neko ne pita ass pa da budemo sicher a ne da nas profa izbacuje s noge na nogu pa kroz prozor/vrata ? je li ass fina moze li nam objasniti podrobnije ove zafrkancije oko zadataka?kad su konsultacije?  :dunno: :dunno: :dunno:
Alen89
Posts: 2136
Joined: 01 Jul 2009, 13:49

Kolega Damire, uz duzno postovanje ne komplikujte svakako komplikovanu situaciju, valjda i mi to znamo, a kako drugo da nazovemo ZAKON. Zna se sta se koristi na ispitu i to je to, fino (bilo da mi imamo zakon ili ne) ona knjizica se nosi na ispit. I to je to !! Rjesavajmo zadatke, a ne da otvaramo diskusije da li BiH ima Zakon ili ne !! (ako nemamo, imat cemo ga nekad). Hvala !!!
elSaik
Posts: 480
Joined: 21 Feb 2009, 18:38

[quote="Damir89"]
Neće biti teški zadaci, ko nauči ništavost i pobojnost, trebao bi da se snađe u zadacima...

Spominjete ZAKON !? Kakav zakon narode, BiH nema građanskog zakonika, znači da bi na ispit trebao da se donese :
1) Zakon o stvarnopravnim odnosima
2) ZOO (zakon o obligacijama)
3) Zakon o vlasničkopravnim odnosima

+

1) Zakon o nasljeđivanju
2) Porodični zakon

Ovih 5 zakona čini građansko pravo BiH! Da li bi se mi s druge godine znali snaći u ovih 5 tekstova? Sigurno većina nebi, a oni koji bi trebalo bi mnogo vremena (kojeg nema na ispitu)- zato ne lupajte sa zakonom, zadaci neće biti tako teški da vam treba zakonski tekst! ž

Učite iz knjige - ništavost i pobojnost, imate lijepo tabelu razlikovanja na pfsa.unsa.ba, to će biti sasvim dovoljno, naravno bitno je razumjeti i zabludu (na kraju gradiva koje se uči).


[/quote]

Da. Trebali bi.

edit: Što se zakona tiče, sve što vam je potrebno za Uvod u građansko pravo možete kupiti u kopirnicama u gradu. Podebela, crvena "skripta".
Last edited by elSaik on 17 Jan 2010, 19:15, edited 1 time in total.
Anna
Posts: 210
Joined: 29 May 2009, 15:36

za ovaj zadatak hhmmm zar nije i relativna simulacija u pitanju jer stranke sklapanjem prividnog pravnog posla prikrivaju drugi posao...jojjj kako me zbunjuje ovaj predmet  :uzdise:
Nermyta
Posts: 262
Joined: 28 May 2009, 12:07

jestee relativna simulacija, moj lapsus :)
asad
Posts: 18
Joined: 04 Dec 2009, 09:55

[quote="Nessa"]
...ne pravi se pametan, dolazis na vjezbe prve grupe da bi bio aktivan na vjezbama druge grupe... ccc i onda kao ti kao znas sve
[/quote]
I,šta? Nisam ništa bolji od onih koji su se prijavljivali za aktivnost na vježbama a nisu ruke digli na času.Kao i onih koji prepisuju na ispitu,kao i onih koji ovo i koji ono....preživljavaju najjači.Live with it.

[quote="TinkerBeLL"]
Kolega, kolega, cemu ovo (ne)raspolozenje. Da ne kasni penzija? :P Cuj "baba"... :)
[/quote]
To je općepoznata narodna izreka.Baba=nana ako ne razumiješ.Šta nije jasno?

[quote="MarcusTulliusCicero"]
Gdje si bolan Igore, nema te odavno na forumu...
[/quote]
Samo da te podsjetim da kršiš pravilo koje si sam stvorio:3.5. Zabranjeno je lažno predstavljanje, kao i iznošenje privatnih podataka drugih korisnika foruma. Remember? A možda ovo:2.11. Izbjegavajte privatne razgovore u javnom dijelu foruma. Za takve stvari koristite privatne poruke, e-mail, Facebook, MSN i slično.
Međutim,nema veze,ja se ne stidim svog imena,za razliku od nekih (tebe).Ako te to pali,slobodno ga nastavi izgovarati.


Što se tiče korištenja zakona,priznajem da sam možda pogriješio.Možda.Znam samo da mi se učinilo da je asistentica na jednom času ,čini mi se, to spomenula.Ako griješim,moja greška i izvinjavam se.
MarcusTulliusCicero
Posts: 3963
Joined: 20 Feb 2009, 00:49
Contact:

[quote="asad"]
[quote="MarcusTulliusCicero"]
Gdje si bolan Igore, nema te odavno na forumu...
[/quote]
Samo da te podsjetim da kršiš pravilo koje si sam stvorio:3.5. Zabranjeno je lažno predstavljanje, kao i iznošenje privatnih podataka drugih korisnika foruma. Remember? A možda ovo:2.11. Izbjegavajte privatne razgovore u javnom dijelu foruma. Za takve stvari koristite privatne poruke, e-mail, Facebook, MSN i slično.
Međutim,nema veze,ja se ne stidim svog imena,za razliku od nekih (tebe).Ako te to pali,slobodno ga nastavi izgovarati.[/quote]

Ja sam tebi rekao, banovat ću ti svaki account koji registruješ na ovom forumu. Do sada je banovano 7 komada:

Eternal
Atlas
Emir_sa (prijavljen sa e-mail-om: posisimigaMarcus@hotmail.com  :f010: )
Kerber
Sirius
Ryan
Oda za admina

Slao si e-mailove i privatne poruke, prijetio mi i vrijeđao me. :kava:

Imaš čast da si jedini korisnik koji je od osnivanja ove stranice dobio trajni ban, i to 7 puta. Pardon, 8 puta jer ti i ovaj account ide u BANoviće. :f035:

2.1. Svaki korisnik ima pravo na jedan korisnički račun. :f055:
Alen89
Posts: 2136
Joined: 01 Jul 2009, 13:49

Hahaha, nije valjda Asad onaj Eternal ??!!!!! Cuj pali te njegovo ime, koji lik. hahahahhahahaha, svaka mu cast. MTC, moras me upoznati sa ovim likom !!!!!
Last edited by Alen89 on 17 Jan 2010, 20:32, edited 1 time in total.
Post Reply

Return to “II godina”