PFSA: Sociologija sa sociologijom prava (Novi naziv: Sociologija)

Podforum studenata prve godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
edin.dj
Posts: 43
Joined: 24 Oct 2011, 23:48

Pitanje je bilo novovjekocna neka misao. i podpitanja su bila kako tomas mor objasnjava "toleranciju" (ako se sjecam ovako je bilo) i kako zan boden isto to objasnjava.

U knjizi nista nema u novovjekovnoj za njih dvojicu, ja sam pisao ono iz skripte za njih, da li ce to priznat? znal ko :D
Rouvitsa
Posts: 75
Joined: 09 Oct 2012, 18:18

Konkretno taj njihov princip tolerancije se odnosi na konfesionalnu pripadnost.

Morus kaze da iako su stanovnici Utopije različitih konfesija - vjerskih uvjerenja, to nema nikakva politička značenja, jer su svi oni jednaki i žive zajedno. A kod Bodena to se odnosi na svakog visokog obrazovanog činovnika koji unutar javnog i državnog života zadržava svoja religijska uvjerenja - ma koja da su.

Mislim da se to tražilo,ali bez obzira na sve mislim da ce ti ass. Zdralovic ipak uvaziti koliko-toliko to sto si naveo,jer se uostalom niko ne povodi tim navedenim pitanjima, raja pise sve sto zna. :)
edin.dj
Posts: 43
Joined: 24 Oct 2011, 23:48

Tomas Mor
Engleski drţavnik, utopist i humanist. U svom djelu "Utopija" zamišlja idealnu drţavu koja bi trebala biti produkt ljudskog uma, pravde i poštenja. U njoj vlada potpuna jednakost i sloboda pojedinaca. Sve je zajedniĉko, nema klasne podjele društva i nejednakosti, poštuje se ljudska liĉnost, prava i slobode.

Zan Boden
Francuski realistiĉki renesansni mislilac, poznat filozof i ekonomista. Najpoznatije djelo "Republika" napisao je u 6 tomova. Jedan je od utemeljitelja teorije suvereniteta koji za Bodena znaĉi apsolutnost, jedinstvo i neprenosivost vlasti. Vlast je odgovorna za dobrobit naroda

Evo sta sam ja napisao, valjda ce bit dovoljno za 6-7 bodova, jer sam Platona prekuco :D
Rouvitsa
Posts: 75
Joined: 09 Oct 2012, 18:18

Ma vjerujem da hoce, kazem ti ass. je prva liga.

Zna li se kakva su još pitanja dolazila?
Mojoj grupi je bilo: pojam društva (suština društva - najrazličitiji odnosi među ljudima i općenito kako von Wisse i Simmel određuju predemet sociologije) i novovjekovna misao (upoređivanje sintagmi filozofija povijesti i povijest filozofije, Vicco - kao preteča filozofije povijesti, usporedba Viccoa i Hegela)
Nejra4
Posts: 2880
Joined: 10 Nov 2010, 23:05

@Nejra_sa: nije važno iznijeti svoje mišljenje, ljudi su znali pisati svojim riječima i iznosti tako neka mišljenja pa ne polože, bitno je da pišeš što znaš, radije onako kako piše u knjizi nego toplu vodu izmišljati :D
edin.dj
Posts: 43
Joined: 24 Oct 2011, 23:48

jednoj grupi je bilo predmet sociologije (predmet izucavanja, odnos sa drugim drustvenim znanostima, psihologijom i historijom),  Renesansna shvatanja (osnove, predstavnici real politickih,socijal-utopijskih shvatanja, i suncana drzava, ako to uopste i postoji :D)
Dincica_
Posts: 850
Joined: 07 Oct 2012, 17:48

Meni je bilo ono osnovno o sociologiji(predmet proucavanja, i ostalo), i bio mi Fichte sa svojim slobodama i da ga uporedimo sa Kantom i jos jednim. Svasta sam pisala, svega sto sam se sjetila i  pokusala sam da odgovorim na postavljena podpitanja, naravno na ona na koja sam znala. Pa valjda ce priznati, meni prolaz dovoljan  :D
Emmaaa
Posts: 16
Joined: 30 Aug 2012, 00:39

Ima li neko pitanja koje je ass dala na vježbama za drugu parcijalu? Unaprijed hvala.
Rouvitsa
Posts: 75
Joined: 09 Oct 2012, 18:18

Saint-Simone
Auguste Comte
Herbert Spencer
Proudhon
Marksizam
Emile Durkheim
Paretto
Psihologistička sociologija
Weber
Formalna ili opisna sociologija
Sombart
Oppenheimer
Freuer
Gumplowicz
Gurvitch
Schmitt
Funkcionalizam
Strukturalizam
Kritička teorija društva
Emmaaa
Posts: 16
Joined: 30 Aug 2012, 00:39

Hvala kolegice. Da li je rekla da za funkcionalizam, strukturalizam, formalnu ili opisnu sociologiju, psihologističku sociologiju treba uciti samo opcenito ili trebaju i njihovi predstavnici, ako trebaju koji su?
Post Reply

Return to “I godina”