PFSA: Uvod u građansko pravo

Podforum studenata druge godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
law
Posts: 505
Joined: 30 Oct 2009, 00:31

Meni su kolege rekle da su koristili onaj zakonik iz gradjanskog prava
emotivan1989
Posts: 258
Joined: 29 Jan 2012, 16:32

kolege iz  cega je najbolje uciti ovaj predmet,,ja imam skriptu sa epravo a imam i knjigu pa me zanima jell sigurno da se uci po skripti, da li se moze poloziti po skripti...unaprijed hvala :)
ai mei
Posts: 214
Joined: 24 Feb 2010, 18:44

@emotivan1989

Ja ti savjetujem da učiš po knjizi... :mig:
emotivan1989
Posts: 258
Joined: 29 Jan 2012, 16:32

@ai mei

hvala punoo
ai mei
Posts: 214
Joined: 24 Feb 2010, 18:44

@emotivan1989

nema na čemu  :p031:


Je li ispit u 17h ili 18h?Ja sam gledala raspored ispita i piše u 18h... :k837:
emotivan1989
Posts: 258
Joined: 29 Jan 2012, 16:32

neka od pitanja sa proslih rokova koja su bila,,,

Gradjansko pravo test
1. sta znaci da je naziv imovinsko pravo pogodan naziv za gradjansko pravo ratine materiae? tom nazivu se zamjera da je presirok jer __________, ali i da je preuzak jer ______________

2. u cemu se ogleda nacelo dispozitivnosti, 3 su bila tacna za zaokruziti, ugl sve vezano za slobodu stranaka, imate u definiciji

3. uzanse su _________ i dijele se na _______ i ______. opce uzanse ________ je donijela ______________ i one su regulirale ________. Nakon donosenja ZOO primjena opcih uzansi je rijesena tako sto ______________

4. Gradjanskopravni odnos je ?

5. nesto kao da li je nase pravo kodifikovano i objasni

6. a) obavezu u trenutku pravnog zakljucenja nije niko mogao izvrsiti
b) obaveza je postala nemoguca nakon zakljucenja pravnog posla bez icije krivice
c) obaveza je postala nemoguca nakon zakljucenja pravnog posla krivicom obveznog lica
d) u tom zakljucenju ugovora duznik nije bio u stanju da izvrsi obavezu

povezati sa: obaveza prestaje ako su predmet cinidbe bile genericke stvari
obaveza prestaje uvijek
duznik odgovara zbog neispunjenja obaveze
pravni posao prestaje
pravni posao je nistav

7. maloljetnik ima 8 godina pa da se zaokruzi sta moze, a sta ne.. sjecam se da je medju ponudenim odg. bilo izraziti pravno relevantnu volju i moze biti titular prava i obaveza, bila su jos 2 ponudjena.

8. elementi građanskopravnog odnosa su

9. zahtjev (tuzba u materijalnom smislu) je ?
subjektivno gradjansko pravo ne moze/moze (da se zaokruzi) postojati bez zahtjeva u slucaju ______.

10. pravna moc (preobrazajno pravo) je ?
zaokruzi pojam koji predstavlja pravnu moc? otkaz ugovor i prihvat ponude su tacni odgovori. medju ponudjenim bili i : konkludentna radnja, pravo duznika da odredi predmet obveze, podizanje tuzbe za ponistenje ugovora.

11. odrediti da li se radi o translatvnom stjecanju odnosno singularnoj ili univerzalnoj sukcesiji ili konstitutivnoj sukcesiji?
zasnivanje ploduzivanja
spajanje dva dionicarska drstva u jedno
poklon stvari

12. građanskopravne činjenice su? (zaokruzi) ugovor, smrt, pravna moc, cinidba, protek vremena, pruzrokovanje stete, odgodni uvjet, poplava, nalaz tudje stvari.

13. objasni kako protek vremena moze uticati na postanak, promjenu i prestanak gradjanskopravnog odnosa.

14. razlika izmedju pravne i poslovne sposobnosti pravne i fizicke osobe

15. primus ima 17 godina i sud je odobrio zakljucenja praka sa Sekundom koja ima 16,5 godina i upravo se porodila. primusu je nana poklonila frizider povodom buduceg vjencanja. on radi i od zarade placa iznajmljeni stan i kupio je namjestaj. od djeda je naslijedio suvlasnicki udio u kuci koju zeli prodati. roditelji primusa podizu tuzbu kojom pobijaju ugovor o poklonu frizidera, ugovor o zakupu stana, kupovini namjestaja i prodaju suvlasnickog udjela u kuci. da li ce uspjeti s tuzbom? obrazlozi

16. da li je tacno ?
prekluzivni rokovi su kao i zastrani zakonom strogo propisani DA
stranke se mogu sporazumjeti o kracem roku zastare nego sto je zakonom propisano DA
podizanje tuzbe dovodi do zastoja prekluzije NE
ovog se ne sjecam, ali je NE trebalo zaokruziti

17. zadatka se ne sjecam, ugl bila je u pitanju zastara, kao da je neka porodica toplanama duzna 1ooo i nesto km, od 2001., to utvrdjeno 2002. a oni podigli tuzbu za povrat duga 2004. pa kakva je pravna situacija.. ugl ja sam se pozvala na čl. 378. stav 1. ičl. 360, stav 1.

18. koji je sistem kod nas zastupljen ? zaokruziti pandektni
Vanredni integralni od 100 bodova ujutro u 9h je bio sljedeći:

1. Načelo dispozitivnosti građanskog prava znači da _________________________________________. Ovo načelo se na području obveznog prava manifestira kao __________, na području stvarnog prava ________________________, a na području nasljednog prava u _____________.

2. Kod nas je prihvaćen __________ sistem. U BiH sastoji od ___ dijelova: ________________________________________________________

3. Stara pravna pravila su: nabrojanji različiti odgovori

4. Građansko pravni delikt je:
a. Radnja koja za sobom povlači krivičnu pravnu odgovornost
b. Pravna činjenica koja dovodi do nastanka, promjene ili prestanka građansko pravnog odnosa
c. Svaka protupravna ljudska radnja
d. Osnov nastanka građansko pravnog odnosa mimo volje štetnika
e. Radnja za koju se veže odgovornost za štetu

5. Poznavanje pravnih propisa je primjer za:

6. Potpunu poslovno nesposobne osobe u našem pravu su:
a. Maloljetnici od 0-18g b. Teški duševni bolesnici c. Lica kojim je sudskim putem u potpunosti oduzta poslova sposobnost d. Maloljetnici od 0-14 godine e. Maloljetnici do sedme godine f. Alkoholicari, narkomani i druga lica koju nisu u stanju da se brinu o sebi

7. Navedite oblike pravnog posla sklopljene uz saradnju tijela / organa državne vlasti.

8. Primus koji ima 15 godina i koji zbog zaostalosti u dusevnom razvoju pohadja skolu za djecu sa posebnim potrebama, je vozeci biciklo pocinio stetu na autu svog komsije. Primus je medjutim naslijedio od djeda 5.000KM. Secundus ne zna da li da tuzi Primusove roditelje jer nemaju novaca ili da tuzi Primusa koji ima novac nasljedjen od djeda. Da li Primus ima deliktnu sposobnost? Sta biste savetovali Secundusu? Ovrazlozi detaljno.

9. Testament je pravni posao: pa nabrojano vrste

10. Neki mini zadatak oko zastupanja. Osoba A dala osobi B punomoć da sklopi u njegovo ime i za njegov račun u tačno određeno vrijeme, dan mjesto. I sad dole navedeno ono vrste neposredno, posredno zastupanje i oblici generalno, generično i specijalno da se zaokruže. I pod pitanje ide kao da li ovdje u ovom primjeru ima načelo pariteta oblika.

11. Zašto se traži oblik za pravne poslove.

12. Esejsko pitanje glasi: Oblik očitovanja volje

13. Pitanje vezano za valjanost pisane isprave: Da li ona treba biti a) vlastoručno napisanja b) vlastoručno potpisana c) vlastoručno napisana i potpisana (nešto u tom fazonu možda nisam baš najbolje formulisao)

Pitanja na DA i NE ono zastara i prekluzivni rokovi po službenoj dužnosti, pa onda oko opomene dužnika, bilo je još neko i pod d) ide mini zadatak Primus nije platio neki iznos koji duguje, kasnije nakon zastare plati 500 km na šta ga njegova kćerka studentica prava savjetuje da traži povrat plaćenog jer je nastupila zastara. Da ga objasnimo

14. Razlozi za ništavnost: pa nabrojano jedno 8 vrsta. Da se zaokruži

Ja se ne sjećam da je bilo više, ako jeste dodam. Ali to vam je to u suštini

89.    KOJE SE NAČEKO KRŠI KADA PUNOMOĆ NIJE NOTARSKI OBRAĐENA I KAKVE SU POSLJEDICE?.
90. KAD KOD JEDNE STRANE U POSLU BEZ NJEGOVE KRIVICE NASTANE ________ ONDA TA STRANA MOŽE DRUGOJ PONUDITI DA DOVRŠE POSAO KAO DA __________ NIJE NI BILO. TO NJEGOVO PRAVO ZOVE SE ___________.
91. IMOVINSKOPRAVNI ODNOSI PRAVNE OSOBE SE RAZRJEŠAVAJU U POSTUPKU __________, A NAKON OKONČANJA POSTUPKA PRAVNA OSOBA SE ___________.
Zahtjev je objektivnim pravom zagarantovana mogućnost da se od drugoga traži činjenje ili propuštanje koje istovremeno znači ostvarivanje našeg subjektivnog prava.Ako ponašanje obveznika ne odgovara zahtjevu ovlaštenika, zahtjev daje mogućnost da se subjektivno pravo prisilno ostvari. U tom slučaju zahtjev dobiva oblik tužbe ili prigovora.Tako da ti je u tome razlika. Zahtjev je mogućnost da se mirno bez prisile ostvari neko pravo. Dok je tužba pravo da se prinudno ostvari. O tome imaš više na str. 57-58.

Ovo drugo pitanje je vezano za Stvarno pravo:

Moraju se ispuniti tri ključne prepostavke, a to su:

a) zemljišnoknjižna isprava

b) sudska dozvola

c) izvršenje upisa

Više o tome na str. 217 i 218
a)Obavezu u trenutku zakljucenja pravnog posla niko nije mogao izvrsiti Posljedice su:
to je objektivna nemogucnost i posljedica je nistavost pravnog posla.

b)Obaveza je bila pod odloznim uvjetom.U trenutku zakljucenja ugovora obaveza je bila nemoguca,ali je ona postala moguca prije nego se uvjet ispunio Posljedice su:
valjanost pravnog posla, stranka je obavezna izvrsiti obavezu, ako je ne izvrsi a ona je u trenutku ispunjenja uvjeta bila moguca, onda odgovara za neispunjenje obaveze

c)Obaveza je postala nemoguca nakon zakljucenja pravnog posla krivicom obaveznog lica.Posljedice su:
to je naknadna nemogucnost uz krivnju subjekta, posao je valjan i subjekt odgovara za neispunjenje obaveze osim ako su genericne stvari bile u pitanju
1. Potpunu poslovno nesposobne osobe u našem pravu(zaokruziti)
2. A ima 15 godina(zaokruziti sta sve on moze)
3. Odnos gradjanskog i trgovackog prava
4. Simulacija(esejsko)
5. Sistem normativnog akta se smatra najprihvatljivijim sistemom po kojem pravne osobe dobijaju pravni subjektivitet. Zbog cega je to tako?
6. Pravni poredak propisuje formu iz određenih razloga (nabrojati)
7. Dies certus an incertus quando je(zaokruziti)
8. ZADATAK: Sekundus je u januaru 2002.g Primusuposudio 1000KM. Njih dvojica su bliskiprijateljii sekundusu je neugodno tuziti Primusa za povrat duga. Nekoliko puta ga jeprijateljski podsjetio da mu vrati novac,ali je Primusuvjek izbjegavao temu. U Martu2009.g je Primus vratio 500K, na sta mu je njegova kcerka studentica prava sugerisalada trazi povrat tih 500KM,jerjenjegov dug zastario, te Sekundus nemavise pravo od Primusa zahtjevati povrat duga. Kakva je pravna situacija. Mora li Sekundus vratiti Primusu 500KM? Obrazlozi detaljno!

9. ZADATAK: Primus ima 13 godina, dobar je ucenik i izuzetno je zreo za svoj uzras. Od djeda je nasljedio stan i ulog na stednoj knjizici u visini od 35.000KM. Sa svojim roditeljima zivi u tom stanu. Majka je domacica, a otac bez stalnog zaposlenja. Osim Primusa imaju jos dvoje maloljetne djece. Primus najveci dio dana provodi igrajuci se van kuce i bez nadzora roditelja. U igri je zelo pokazati drugovima kako gori benzin. Izazvao je pozar u kome je izgori susjedov automobil. Procjenjena je steta koja iznosi 18.000KM. Osteceni vas je angazovao za svog advokata. Sta cete mu savjetovati?

10. Navedi 2 primjera za konstitutivnu singularnu sukcesiju i 2 za translativnu
11. Obavezu u trenutku zakljucenja pravnog posla niko nije mogao izvrsiti. Posljedice su:
      Obaveza je postala nemoguca nakon zakljucenja pravnog posla krivicom obaveznog lica.Posljedice su:
      I bilo je jos nesto trece, ali se ne mogu sjetiti.

Eto, ovo su pitanja sa integralnog ispita kojih se ja sjecam
Canim
Posts: 29
Joined: 20 Feb 2011, 16:19

U 17 h je za novu bolonju, a u 18 h za staru..
ai mei
Posts: 214
Joined: 24 Feb 2010, 18:44

@Canim

Hvala puno... :)
meritaa
Posts: 10
Joined: 19 Nov 2010, 22:13

Moze li se poloziti ako se ne urade zadaci, znaci ako se uradi samo teorija ???
ai mei
Posts: 214
Joined: 24 Feb 2010, 18:44

@meritaa

Koliko ja znam veoma ti je bitno da uradiš zadatke,ne znam koliko bodova nose zadaci,ali prof.obraća pažnju na zadatke itekako...Stoga,ako ikako možeš-bolje ti je da ih uradiš...jer ipak na zadacima se pokazuje znanje,zar ne? :mig:
Post Reply

Return to “II godina”