PFSA: Međunarodno privatno pravo

Podforum studenata četvrte godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
gospođica
Posts: 34
Joined: 26 Oct 2009, 22:25

Ja sam danas položila ispit zahvaljujući zakonu. Profesor mi je postavio pitanje i s obzirom da sam ja ispričala sve sem preciznog odgovora, on me je gledao i pitao: "Dobro, šta ćete sutra kada budete radili, nećete moći ovako neprecizno strankama objašnjavati?". Moj odgovor je bio, više u šali, da ću tada uzeti zakon. Kaže profesor: "Pa, eto, uzmite sada. Nađite normu i analizirajte mi je na primjeru". Na kraju mi je rakao da je ocjenjivao koliko ću brzo naći normu i da li ću je znati analizirati, kao i da je njemu najvažnije da znamo koristiti i razumjeti zakon, a ne učiti napamet, te da mu se jako dopalo kako sam se snašla sa odgovorom na pitanje, usmjerivši ga na zakon. Dakle, poenta priče, savladajte gdje je šta u zakonu i ponesite ga na ispit, s tim da profesor zabranuje da mu se norma doslovno pročita, već ju je potrebno objasniti i analizirati.
Beno
Posts: 16
Joined: 01 Jun 2011, 09:45

Prvi put sam jucer izlazila na ispit i polozila,uopste nije bio bauk,samo,treba fino preci obe knjige,s razumijevanjem,malo zakon i to je to.Sto se tice koristenja zakona na ispitu,kao sto Gospodjica rece,doslovno citanje normi prof.ne dozvoljava,ali da se posluzite zakonom u smislu da treba analizirati ili objasniti neku normu,sam prof.ce da vas uputi na to.
Twinky
Posts: 105
Joined: 01 Sep 2009, 18:02

Imam pitanje: da li mogu da polazem procesno na terminu zakazanom za materijalno? Mpp je zakazan za 16., a meni se ne ceka do 31. kada je zakazano procesno, jer nisam iz Sa, poslednji mi je ispit i zbog posla mi je uzasno bitno da zavrsim sto pre sa obavezama na fakultetu... Ima li neko iskustvo sa takvom situacijom?
djavac
Posts: 62
Joined: 12 Aug 2009, 12:33

Juce na ispitu je bila dobra prolaznost. Neka od pitanja:
1.norme neposredne primjene zasto se primjenjuju
2.problemi koje se mogu pojaaviti u vezi kolizionih normi
3.dva uslova za punovaznost  testamenta
4.precutni izbor mjerodavnog prava
5.forma pravnog posla
6.razvod braka
7.slozene drzave koji se problemi mogu pojaviti I kako se rjesava u BIH
8.izvori mpp
9.ponistene i nistavost braaka..

toliko ako se sjjetim jos kojeg javim..pozz
maeriae
Posts: 12
Joined: 03 Sep 2010, 20:56

ja moram napomenuti da svaki student koji želi da izgradi kao kompletna ličnost ima veliku sreću i čast što nam je ovaj profesor predavao i ispitivao nas. oduševljena sam njegovom profesionalnošću , strpljenjem, prefinjenošću, poštovanjem koje nam iskazuje kao studentima, a posebno na tome jer je  na efikasan način ostvario vrlo bitan cilj obrazovanja - razumijevanje i rješavanje konkretnog problema bez toga da studenti moraju antidepresive piti zbog rigoroznog kriterija. Ako neko moze da odbrani dostojanstvo ovog fakulteta onda je profesor Muminović jedan od takvih.
MiranX
Posts: 66
Joined: 11 Oct 2009, 22:49

Moja pitanja..slucaj : vi ste advokat,covjek iz Svicarske koji ima prebivaliste u BiH,ima nekretnine i na nasoj i na svicarskoj teritoriji,hoce da napravi testament..sta bi mu preporucili?..drugo nabrojati uslove za priznavanje strane presude?Diplomirao..profesor gospodin,nakon 7 sati ispitivanja kad sam dosao na red,bio je korektan kao i sa prvim studentom iako se naslusao svega i svacega..sretno svima.
sanjan
Posts: 57
Joined: 21 Nov 2011, 19:00

ČESTITAM! :D
deli yurek
Posts: 42
Joined: 10 Nov 2010, 21:22

moze li neko odkolega napisati kad su junsko-julski termini za mpp.-stari sistem???i hoce li biti  u maju rokova,neki su mi rekli da hoce a neki pak ne,pa ko znam nek nam  napise. :moli:
MI2
Posts: 365
Joined: 14 Apr 2010, 14:58

Rokovi su objavljeni prije nesto vise od mjesec dana - za stari sistem i Bolonju - dakle i apsolventski i redovni. Evo link jos jednom:
http://:cenzura:/pravni-fakulteti/pravn ... jevo/4437/
Last edited by MI2 on 03 May 2012, 13:04, edited 1 time in total.
deli yurek
Posts: 42
Joined: 10 Nov 2010, 21:22

e hvala puno nisam iz sarajeva tako da nisam dolazila da vidim:)
Post Reply

Return to “IV godina”