PFSA: Međunarodno privatno pravo

Podforum studenata četvrte godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
stevejobs
Posts: 34
Joined: 01 Nov 2011, 10:28

pa steve jobs je valjda bio informaticar, a ne pravnik...hahaha


cekaj da vidim kako sam napisao pa redom.

norme neposredne primjene? pitanje: uvoz mesa u BiH iz Engleske. moze li se tu na neki način blokirati taj uvoz i koji je razlog.

Radi se o naročito značajnim propisima koji se zbog svoje bliske veze sa organizacijom i funkcioniranjem države
posmatraju kao poseban korpus pravnih normi koje ne podliježu načelu svojevrsne
″meñuzamjenjivosti″ prava različitih država.
Zakonodavac veoma rijetko eksplicitno propisuje bezuslovnu primjenu neke pravne norme,
pa se njen takav karakter mora izvuči iz njene sadržine i cilja. Opšte je pravilo da se tu radi o
normama koje izražavaju snažan interes države.

ako se radi o ovom primjeru uvoza mesa ili auta- samo se to moze pitanje ograničiti zakonom. a ne misli se na zakon MPP-a nego posebni zakon koji ce to pitanje reglisati. tako isto i za auto- tu se radi o zastiti okolisa. za meso ide zastita domaće privrede. uz to se moraju posjedovati i određeni svjetski certifikati na osnovu kojih se moze zabraniti uvoz. ili bolje receno ako taj proizvod nema taj certifikat (npr.HACCP sistem u sigurnosti hrane) onda to moze biti  razlog da se ne uveze odnosno da se ne primjenjuje to pravo kao mjerodavno.. tako bilo na ispitu i pitanje i odgovor sa kojim je bio prezadovoljan..


ako je presuda donesena u Francuskoj, a priznanje se trazi u Njemackoj, koji je razlog da ipak njemački sud ne prizna tu presudu?! uzmite u obzir da se radi o jedinsvenom pravnom području tj. EU, u kojem je ovo sve kodificirano.

sto se tice ovog pitanja-odgovor je ako se radi o predmetu koji je u iskljucivoj nadležnosti Njemačke.onda je to razlog da se ne prizna presuda. kao razlog moze da bude i javni poredak-njegova povreda, kao i povreda prava na odbranu tuzenog.


u koja 2 slučaja Zakon ne traži reciprocitet za priznavanje strane presude u BiH

ovdje ipak postoje 3 slučaja, mada je prof.samo tražio 2. to je čl.92.st.2..
A to je slučaj ako se radi o bračnom sporu, ako se radi o utvrđivanju/ osporavanju očinstva/materinstva kao i u slučaju kada BH državljanin traži priznavanje
Last edited by stevejobs on 16 Apr 2012, 15:56, edited 1 time in total.
MI2
Posts: 365
Joined: 14 Apr 2010, 14:58

Steve je izgleda posthumno diplomirao i pravo :-) Salim se, naravno - Steve apologies, R.I.P.
Kolega hvala najljepsa na konkretnim odgovorima, puno ste pomogli. Pozdrav!
nihadk
Posts: 143
Joined: 05 Apr 2010, 16:55

Mene pitao :žena  živi u Zenici a radi u Sarajevu  ,problem oko plaćanja porodiljskog a slučaj je dospio i do suda .Kak će sud donijeti preszdu .Radise o nadležnosti zakona u složenim državama.Nadležan  je u Sarajevu.Drugo pitanje dva se stranca vjenčavaju u Starom gradu ,po kojoj ceremoniji i po čijem zakonu .Najbitnije se skoncentrisati na pitanje i dobro slušati šta pita i moraš biti siguran u odgovor jer ako osjeti nesigurnost "utvrdi to još malo ".Naj regularni profa izuzmemo li dugo čekanje.
MiranX
Posts: 66
Joined: 11 Oct 2009, 22:49

@stevejobs,hvala puno..
cekyca25
Posts: 51
Joined: 07 Jun 2010, 16:37

Hvala kolege na pitanjima ...i odgovorima ! :d055:
stevejobs
Posts: 34
Joined: 01 Nov 2011, 10:28

[quote="nihadk"]
Mene pitao :žena  živi u Zenici a radi u Sarajevu  ,problem oko plaćanja porodiljskog a slučaj je dospio i do suda .Kak će sud donijeti preszdu .Radise o nadležnosti zakona u složenim državama.Nadležan  je u Sarajevu.Drugo pitanje dva se stranca vjenčavaju u Starom gradu ,po kojoj ceremoniji i po čijem zakonu .Najbitnije se skoncentrisati na pitanje i dobro slušati šta pita i moraš biti siguran u odgovor jer ako osjeti nesigurnost "utvrdi to još malo ".Naj regularni profa izuzmemo li dugo čekanje.
[/quote]

regularan je i zbog tog cekanja.jer se nada da ce student mozda necega da se sjeti pa da mu da vremena.treba i ono moci izdrzati.:p

ovo pitanje oko placanja porodiljskog-zanimljivo pravo.:p
eh da se ne desi nekome da mu nisam pokusao makar malo pomoci oko toga.
Ovdje je primjena principa lex loci laboris-gdje radnik obavlja posao.ovo je ustvari unutrasnji sukob zakona,jer je sada rijec o 2 kantona.
A ovdje isti odgovor zadrzi i zakon o procesnom pravu-mjesna nadleznost prema mjestu gdje radi radnik ili gdje je sjediste firme ili prema poslovnici firme.

Ovo za brak stranaca:
ceremonija ostaje nasa.to je slibno formi pa je locus celebrationis.
A koje pravo-pa lex nationalis nuptrijenata.ima u zakonu dalje pravo ako su razlicitog drzavljanstva itd.
sanjan
Posts: 57
Joined: 21 Nov 2011, 19:00

Poštovani forum-ovci, molim da neko odgovori na pitanje koje je bilo na ispitu u martu :moli: Pitanje glasi: Navesti primjer relativno dostupnog prava za strance kada je uslov prebivalište, i navesti primjer kada je uslov mišljenje i dozvola nadležnog organa. Hvala ;)
stevejobs
Posts: 34
Joined: 01 Nov 2011, 10:28

relativno dostupno pr.za stranca gdje se trazi odobrenje-usvojenje naseg djeteta od strane stranca.tu je jedan od uslova prethodno pribavljeno odobrenje organa nadleznog za socijanu politiku..

Dr.pitanje-kada je vezano za prebivalise.to je slucaj kad je stranac staratelj nasem drzavljaninu.to se uslovljava zbog toga da drzava nadzire staratelja-stranca.jer starateljstvo daje staratelju i siroko imov.-pr.ovlastenja koja moze da zloupotrijebi.

Toliko od mene
Last edited by stevejobs on 17 Apr 2012, 01:35, edited 1 time in total.
Panther893
Posts: 28
Joined: 30 Jun 2009, 20:03

Radi se o pravu stranih država da stiču zemljišta na kojima postoji pravo svojine i zgrade u društvenoj svojini ili u svojini gradana, za potrebe svojih konzularnih i diplomatskih predstavništava. Isto pravo je predviđeno i za Međunarodne organizacije i njihove specijalizovane agencije. Ovo pravo je relativno rezervisano - potrebno je odobrenje Saveznog Sekretarijata za pravosude i opštu upravu (čl. 83 ZOSO). Ovakve i slične odredbe su postojale tokom celokupnog razvitka pravne regulative u ovoj oblasti, što je i razumljivo, jer one predstavljaju izraz međunarodnih obaveza koje je prihvatila naša država i uslov za normalno odvijanje međunarodnih odnosa.

Jos jedan primjer gdje se trazi odobrenje.
stevejobs
Posts: 34
Joined: 01 Nov 2011, 10:28

@ Panther893
eh ima i taj primjer..samo kada bi mu ti sada rekao da vise nije potreban reciprocitet u tom slučaju, sam bi sebe ukopao. a da ne treba vise za te strane države i EU i OUN, ne treba.. to je tako danas ako se ide sistematskim tumacenjem ZOVO-a. ako mu nije jasno, onda treba pitati prof.Povlakić. :-P

a zna i on sam to sve, pa bi te onda navukao na taj svoj primjer i onda fino rekao "kolega, morate to jos malo raditi".. :d025:
Last edited by stevejobs on 17 Apr 2012, 16:40, edited 1 time in total.
Post Reply

Return to “IV godina”