PFSA: Građansko procesno pravo - stari sistem

Podforum za studente koji studiraju po starom nastavnom planu i programu.
raskoljnikov62
Posts: 46
Joined: 14 Mar 2011, 11:09

Dobro ba, i profesor i asistent su problem, pogotovo asistent.. A šta ćemo mi sad uraditi?? Evo mog prijedloga.. Hajde da asistenta istjeramo iz sale 30.04., kad je sljedeći termin.. Imao je dovoljno prilika i vremena (šest mjeseci) da sam shvati da neće ići kako on misli.. I nema praštanja! Apsolutno nikakve veze ne smije više imati sa ovim predmetom! I umjesto njega nek' Abedin bude na ispitu, nek' on pregledava radove i sve ostalo, osim ako ne nađe sebi drugog asistenta..
Djina
Posts: 11
Joined: 26 Oct 2009, 21:07

Prvo, studenti ne uce pa krive svakoga koga stignu za svoje neuspijehe,kako na GPP-u tako i na ostalim predmetima tipa Obligacija,MPP-a i slicno. Njima ne odgovara sto u par predmeta moraju da nauce vise od par recenica ili ne daj Boze vise od 30 strana, ipak je to prevelik napor za "obdarene studentske mozgove". Neopravdavam ni prof Bikica a pogotovo ne njegovog asistenta ali pored prica "o njihovoj nepravednosti" studenti treba da budu posteni i da iskreno kazu koliko uce recimo jedan GPP - ispit za koji je potrebno realno bez imalo pretjerivanja - mjesec dana da se spremi i takodjer treba da se iskreno prizna koliko su posvetili paznju predmetima koji su predznanje za ovaj ispit (Rimsko pravo, Gradjansko, Obligaciono....). Slicna je prica i za Obligacije -  90% ih uci "po pitanjima" koja ih ogranicavaju i ne stvaraju siru sliku jedne pravne nauke , jer sve kada skupis svodi se na jedno a nema cjeline ako se ne uci kompletno.Vjerovatno zbog ovoga sam na dobrom putu za "on line" linc ali....
Naprijed
Posts: 157
Joined: 19 Apr 2010, 19:58

Djina    :d055:  .  Bez obzira na vlastito misljenje moram priznati da ste u potpunosti u pravu, kolegice Djina.
nema dalje
Posts: 110
Joined: 14 Dec 2011, 18:39

@Djina, jesi li izlazila GPP kod ovog asistenta? Ja sam obligacije polozila iz prve, a ovo sam izlazila sest puta i da... ucim od novembra gpp... i ne po skripti vec po knjizi.... ne znam jel to dovoljno da bih mogla izvuci 6? Znam djevojku koja je izlazila 10 puta, a vrlo dobro znam da nije neka kampanjka jer sve ispite do sada je dala bez problema....
rani mraz
Posts: 40
Joined: 04 Apr 2010, 20:54

[quote="Naprijed"]
U principu, prof. Bikic trenira strogocu. Znaci, od kako je dosao na GPP, daje teske testove ne bi li na taj nacin doveo do shvatanja toga predmeta za ozbiljno, a to dalje znaci da se svi ili vecina studenata odluci za spremanje ispita po knjizi. Moze se reci da nas zeli dovesti u zabludu i predstaviti nam taj ispit kao ooozbiljan i jaako jaako bitan za buduce pravnike.
Nakon odredjenog vremena prof. ce postepeno davati "normalna" pitanja i prolaznost ce samim time biti veca. Naravno, prof. ce tada misliti da je napravio ono sto je i htio, tj. mislit ce da svi koji poloze, uce po knjizi, ali u svemu tome jedino ce on biti (ostati i dalje) u zabludi. Ne moze vjecno davati pitanja kojih nema u skripti, i skripte se mijenjaju (nadopunjuju), ne brze od njegovih izmjenjenih i dopunjenih izdanja ali nama sasvim dovoljno brzo ;) .
Sretno profesoru sa nama.
[/quote]

hahahahahaha..niko me nikad nije ovako slatko nasmijao na ovom forumu..pozitivno naravno
nuki_cika
Posts: 1689
Joined: 06 Aug 2010, 22:30

Trebate razgraničiti obligacije od ovog predmeta.
Predhodnih generacija studenti su ovaj predmet polagali kako su htjeli i kako im je odgovaralo,dobivali 10 tke,a da nisu vidjeli skripte ili knjige očima,bez ikakvog znanja su polagali ovako važan predmet koji je objektivno od samog početka trebao da bude među tri najteža na fakultetu.
Hannibal
Posts: 321
Joined: 04 Apr 2011, 14:02

Hajmo vratite se lagano na temu!
garak
Posts: 107
Joined: 22 Sep 2009, 09:46

Najbolje napraviti novu temu o GPP-u pa nek se tamo raspravlja o promjenama koncepta ispita i trazenju odredjenih prava,a ovu temu ostaviti da se postavljaju pitanja,smjernice,pomoci itd.
MarcusTulliusCicero
Posts: 3963
Joined: 20 Feb 2009, 00:49
Contact:

Slobodno pišite u ovoj temi, ali samo bez mahalanja i vrijeđanja jer je bilo nekoliko takvih postova.

Jasno je da postoje ispiti koji su ''bitniji'' i koji zahtijevaju više truda i učenja. Ali je isto tako jasno da Zakon propisuje bodovnu skalu, a ona kaže da je za pozitivnu ocjenu potrebno uraditi 55% testa. USP će vrlo brzo sprovesti anketu u kojoj će studenti dati svoje mišljenje i svoj glas u vezi sa načinom bodovanja i ocjenjivanja na svim ispitima od 1. do 4. godine pa da napravimo usporedbu i vidimo da li je to u skladu sa aktuelnim Zakonom. Rezultate ankete ćemo javno objaviti, ali ćemo je proslijediti i Upravi Fakulteta i Nastavno-naučnom vijeću. Ako treba rezervisat ćemo Salu prve godine i napraviti javnu raspravu o ovome i rezultatima ankete.

Dok se ta anketa ne sprovede, ono što možete uraditi a tiče se konkretno GPP-a je da svi koji ste nazadovoljni i smatrate da način ocjenjivanja nije korektan, to fino opišete i pošaljete na info@usp.ba. Sve vaše poruke će biti isprintane i proslijeđene Dekanu.

PS. Nuki_cika, ako sam dobro shvatio ti uopšte nisi izlazio na ovaj ispit? Ako je tako onda te molim da ne komentarišeš i ne vršiš neka poređenja sve dok ne izađeš.
Djina
Posts: 11
Joined: 26 Oct 2009, 21:07

[quote="nema dalje"]
@Djina, jesi li izlazila GPP kod ovog asistenta? Ja sam obligacije polozila iz prve, a ovo sam izlazila sest puta i da... ucim od novembra gpp... i ne po skripti vec po knjizi.... ne znam jel to dovoljno da bih mogla izvuci 6? Znam djevojku koja je izlazila 10 puta, a vrlo dobro znam da nije neka kampanjka jer sve ispite do sada je dala bez problema....
[/quote]  Ja nisam generalizovala sve studente jer stvarno ima osoba koje se trude i uce...ja govorim za vecinu koja kritikuje a ne uci....
Post Reply

Return to “Stari nastavni plan i program”