PFSA: Radno pravo - stari sistem

Podforum za studente koji studiraju po starom nastavnom planu i programu.
Secernavodica
Posts: 186
Joined: 20 Jan 2012, 18:46

Ja se sjecam da je prosli put iz treceg dijela prof pitao cesto inspekcijski nadzor. Moze li se neko sjetiti sta je jos cesto bilo iz treceg dijela? Moze i iz cetvrtog. Pls pls
aidaim
Posts: 1547
Joined: 09 Jun 2010, 21:46

Ja nisam danas položila, može li mi neko reći koji su to sve sekundarni izvori evropskog prava, ja sam ispričala def. i sve ono  odmah poslije primarnih izvora, ali prof. nije bio zadovoljan, pa gdje to još o njima ima u skripti?
Minkica
Posts: 135
Joined: 27 Apr 2010, 13:29

Da li te je pitao samo definiciju ili u skolpu toga uredbe ,smjernice odluke kao obavezujuće i preporuke i mišljenja kao neobavezujuće akte?
Last edited by Minkica on 03 Apr 2012, 19:37, edited 1 time in total.
aidaim
Posts: 1547
Joined: 09 Jun 2010, 21:46

MIslim ovo drugo što si napisala, ja sam nabrojala koji su izvori a on je još nešto htio o njima da pričam. Ima li igdje na internetu knjiga da nađem odgovor?
iomerhodzic
Posts: 48
Joined: 13 Sep 2010, 15:28

Kako je danas bilo na ispitu???
Kakav je profa bio----jeli bilo nije to to :P
Ili je bio nagodan...
jolanda
Posts: 56
Joined: 11 Mar 2010, 23:14

[quote="aidaim"]
MIslim ovo drugo što si napisala, ja sam nabrojala koji su izvori a on je još nešto htio o njima da pričam. Ima li igdje na internetu knjiga da nađem odgovor?
[/quote]

evo kolegice iz knjige:
sekundarni izvori predstavljaju pravila ili zakonodavstvo koje stvaraju organi Unije: Savjet, Komisija, na temelju ovlaštenja koja proizilaze iz primarnih izvora prava. To su tzv. " evropski zakoni ": uredbe, smjernice i odluke kao obavezujući i preporuke i mišljenja kao neobavezujući akti.

Uredbe imaju karakter propisa opšte primjene, vrijede za sve države članice i direktno se primjenjuju u svim državama članicama. Dakle imaju karakter nadnacionalnih zakona, odnosno evrpska uredba je po pravnoj snazi jača od nacionalnog ustavnog prava.

Smjernice- Uputstva su najinteresantniji instrument upućen državama članicama. Odlučujuće za smjernice je da su obvezujuće u pogledu cilja koji se želi postići, ali državama članicama je prepušten izbor forme i sredstava koji su najpogodniji za njihovo provođenje u djelo. Mogu imati i neposredno dejstvo ako smjernica nije u nacionalnom pravu provedena u predviđenom roku ili nije provedena na zadovoljavajući način, ako je sadržajno bezuslovna i ako je dovoljno određena.

Odluke su konkretne- individualne regule koje se odnose na tačno određeno činjenično stanje, tačno određene osobe ili tačno odrediv broj osoba. Podsjećaju na upravne akte u našem pravu. Njihovim donošenjem, u odnosu na koga su adresirane, stvaraju se neposredna prava i obaveze tj. postaju obavezne.

Preporuke i mišljenja su neobavez. pravni akti, ali, ipak, moralno i politički obavezuju i uputno je pridržavati ih se. Međutim u pojedinim slučajevima oni se pojavljuju kao nužan procesnopravni element u donošenju akata evropskog prava.
vuneni
Posts: 27
Joined: 12 Feb 2011, 22:07

@aidaim
Pozz.I mene je profesor pitao sekundarne izvore prava evropske unije, i kao sto ti je gore vec jolanda dala odgovor.Medjutim ja sam mu samo rekao ko donosi te odluke,znaci savjet i komisija, i nabrojao obavezujuce i neobavezujuce odluke.Znaci u tri recenice manje vise.Nije trazio da mu objasnjavam nista.
@iomerhodzic
Ja sam izlazio jucer prvi put,al je po mom misljenju profesor bio odlican,cini mi se da je veliki broj studenata polozio,ko je znao nije pravio velike probleme.

pozz
aidaim
Posts: 1547
Joined: 09 Jun 2010, 21:46

Ok, ej puno vam hvala Jolanda i Vuneni, stvarno nisam znala gdje bih našla odgovor na to što me je pitao...Još jedna stvar, pitanje sastavni dijelovi kolektivnog prava, onih 6 dijelova, on postavlja kao pitanje kolektivno pravo u širem smislu, eto da znate, to me je isto pitao.
Tarik-SA
Posts: 120
Joined: 14 Sep 2010, 16:09

Prof. se juce bio raspolozen,ko je znao polozio je... Dosta ih je palo,ali ti koji su pali sami su priznali da nisu znali tako da se Prof. ne moze nista zamjeriti!
aidaim
Posts: 1547
Joined: 09 Jun 2010, 21:46

Zna li iko pita li ikako ovu lekciju: Institucionalni okvir za stvaranje Evropskog radnog prava u okviru pravnog poretka EU, pošto vidjela sam da pita i mimo onih pitanja?
Post Reply

Return to “Stari nastavni plan i program”