Dodjela diploma

Rasprave o aktuelnim događanjima na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
ClEoPaTrA
Posts: 631
Joined: 06 Jul 2009, 00:33

Kolegice, opet niste pročitali moj post -detaljno. Ja sam rekla da je odluka usvojena ali o osnovama kvalifikacijskog okvira kako to i piše, i da će Povjerenstvo tek sada dopunjavati taj.dokument sa različitim metodologijama, a u našem slučaju pojedinačno po fakultetima.

Završila sam fakultet i iz prve vam ruke mogu reći da poslodavci gledaju broj bodova i samim time vrše stupnjevanje, jer upravo od nadležnih im je to sugerirano zbog cijele konfuzije i nespremnosti sistema.

Što se tiče persiranja, sve osobe na forumu persiram jer time izražavam poštovanje ;)
P.S. Zamolila bih vas da ne mijenjate svoje postove jer onda ispadne da pišem nešto što uopće vi niste spomenuli.
Last edited by ClEoPaTrA on 01 Oct 2011, 23:25, edited 1 time in total.
Nejraaa
Posts: 374
Joined: 31 Dec 2010, 08:06

Ne bih mjenjala komentar da mogu unositi odmah novi, a ako nesto zaboravim dopisati, nazalost nemam drugog nacina da to dopisem nego da mjenjam prvobitni komentar.
Ja sam od pocetka na ovoj temi govorila iskljucivo o organima drzavne uprave jer su oni vezani Drzavnom agencijom, za razliku od privatnih preduzeca koji nisu i koji su mogli i jos uvijek mogu da, kako je to ranije pricano, "prepoznaju sedmi stepen u beclerima od 240 ects bodova." Ali nece ni to biti zadugo, jer ako se becleri prepoznaju kao sesti stepen, to nadalje povlaci odredjene posljedice poput nemogucnosti polaganja pravosudnog ispita, a samim time i nemogucnosti zastupanja preduzeca, te ce time i privatna preduzeca biti primorana da pored beclera uposljavaju i mastere.
Procitala sam ja detaljno Vas post, medjutim kolegice u ovoj odluci se radi o usvajanju osnova kvalifikacijskog okvira u BiH. Ti osnovi su navedeni dalje u odluci. Znaci oni su usvojeni i prema njima se trenutno ravna Drzavna agencija i beclere, sve beclere, prepoznaje kao sesti stepen. U ovom momentu to je tako, a dokaz tome je i izmjena zakona o polaganju pravosudnog ispita gdje se navodi da pristup polaganju pravosudnog ispita nemaju becleri. Becleri takodjer ne mogu polagati drzavni ispit sedmog stepena, niti odradjivati pripravnicki staz kao sedmi stepen, jer tako nisu prepoznati. Jos jedan dokaz da se becleri smatraju sestim stepenom je i ponistavanje diploma na PF Banja Luka iz jednog prostog razloga jer su im na diplomama pisali da su diplomirani pravnici. A ocigledno nisu.

Ta odluka se ne odnosi samo na visoko obrazovanje, nego cjelozivotno ucenje, samim time Povjerenstvo o kojem Vi govorite moze ili ne mora dalje da se dotice ovih osnova kvalifikacije, a moze da se taj clan zapravo samo odnosi na usvajanje odluke o drzavnoj maturi koja je u planu. Moze se dotaci uspostavljanja sistematizacije radnih mjesta na kojima ce se moci zaposljavati becleri kao sesti stepen, pa mozda i razlike izmedju trogodisnjih i cetverogodisnjih beclera, ali OSNOVI KVALIFIKACIJE prema kojima su becleri sesti stepen tom odlukom su USVOJENI i trenutno na snazi. Ja ne znam kako dalje da pojednostavim i kojim daljim dokazima potkrijepim da oni to primjenjuju.

I da Vam budem iskrena, prva ja bih voljela da grijesim, ali znam sta pise u odluci, kako se to tumaci i sta se radi u praksi jer to vidim prema kolegama koji su vec zavrsili i prema njihovim iskustvima s Drzavnom agencijom.
emaila
Posts: 18
Joined: 15 Jun 2010, 23:09

Da li je počela podjela pozivnica za dodjelu diploma ili ih neće ni biti.nego je li sigurno da je dodjela 22.10.u 11h.u Zetri ili gdje?Molim Vas za informaciju.
i.jooo
Posts: 41
Joined: 03 May 2011, 14:24

svašta se ovdije načita, toliko informacija i dezinformacija kruži o nama bechlerima tako da se više stvarno ne zna ni šta imamo ni šta nemamo pravo, čas možemo polagat pravosudni čas ne možemo...kako žalosno... ;( :(
ps.i mene zanima ovo za pozivnice za dodjeluu... :moli:
bilijar
Posts: 48
Joined: 17 Oct 2010, 18:57

Eh, do pravosudnog cemo da se nacekamo.  2 godine rada u sudu, tuzilastvu ili kao adv. pripravnici ili 4 godine u privredi. Tek onda na pravosudni.  Nego, sta je stvarno sa podjelom diploma (to bi i trebala biti tema). Kada je podjela i gdje?  Da li se salju pozivnice i kada?  Ko je osoba za kontakt na fakultetu? (u studentskoj sluzbi se niko ne javlja na telefon, po obicaju).  I najvaznije, da li se diploma posle promocije moze podici na studentskoj sluzbi? (ovo ako se ne dodje na promociju zbog posla, bolesti ili slicno?
Paja
Posts: 32
Joined: 12 Feb 2010, 15:36

[quote="bilijar"]
Eh, do pravosudnog cemo da se nacekamo.  2 godine rada u sudu, tuzilastvu ili kao adv. pripravnici ili 4 godine u privredi. Tek onda na pravosudni.  Nego, sta je stvarno sa podjelom diploma (to bi i trebala biti tema). Kada je podjela i gdje?  Da li se salju pozivnice i kada?  Ko je osoba za kontakt na fakultetu? (u studentskoj sluzbi se niko ne javlja na telefon, po obicaju).  I najvaznije, da li se diploma posle promocije moze podici na studentskoj sluzbi? (ovo ako se ne dodje na promociju zbog posla, bolesti ili slicno?
[/quote]

Sl. g. BiH 62/11

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POLAGANJU PRAVOSUDNOG ISPITA U BOSNI I HERCEGOVINI
Članak 1.
U Zakonu o polaganju pravosudnog ispita u Bosni i Hercegovini ("Slu`beni glasnikBiH", br. 33/04 i 56/08) ~lanak 2. mijenja se i glasi:

"Članak 2.
Ispit mo`e polagati osoba koja je prije reforme visokog obrazovanja ~etverogodi{njim studijem na pravnom fakultetu u Bosni i Hercegovini stekla zvanje diplomiranog pravnika, kao i osoba koja je zvanje diplomiranog pravnika stekla u biv{oj SFRJ do 6. 4. 1992. godine.
Ispit mo`e polagati i osoba koja je po obrazovnom sustavu prema Bolonjskom procesu zavr{ila ~etverogodi{nji studij na pravnom fakultetu u Bosni i Hercegovini, pod uvjetom da je stekla najmanje 240 ECTS bodova i koja je tijekom {kolovanja u nastavnom planu i programu imala sve predmete navedene u ~lanku 4. ovoga zakona.
Osoba iz st. 1. i 2. ovoga ~lanka mo`e polagati ispit ako je najmanje dvije godine nakon zavr{etka {kolovanja radila u Bosni i Hercegovini na pravnim poslovima u sudu, tu`iteljstvu, pravobraniteljstvu, odvjetni~kom ili uredu javnog bilje`nika, u tijelima uprave, gospodarskim dru{tvima ili drugim pravnim osobama.
Pod uvjetima iz st. 1., 2. i 3. ovoga ~lanka, ispit mogu polagati i vje`benici i volonteri."



Koliko ja znam uvijek se diploma podizala na fakultetu na studentskoj isti dan kada je i "dodjela u Zetri". Kada neko sazna kada je preuzimanje diploma na studentskoj neka javi ;-)
Last edited by Paja on 03 Oct 2011, 20:20, edited 1 time in total.
ClEoPaTrA
Posts: 631
Joined: 06 Jul 2009, 00:33

Ma isti dan će sigurno biti. Samo je pitanje u koje vrijeme. Da li prije ili poslije Zetre...
boysick
Posts: 18
Joined: 24 Feb 2009, 20:25

Zna li ko tacan datum kad je dodjela diploma?Negdje sam procitao da je 22.oktobra.Znaci za dvije sedmice a ja jos nisam dobio pozivnicu niti je iko drugi koga ja znam.Tako da sumnjam da je tog datuma.

Zna li neko tacno kad je?
poker
Posts: 73
Joined: 09 Sep 2009, 00:26

Mene također interesuje datum dodjele diploma pa ako neko bude imao tacnu informaciju neka nam javi..

Hvala
arimla
Posts: 7
Joined: 23 Dec 2009, 16:03

Dodjela diploma je 22. 10. Ja kako znam uvijek je ta dodjela za sve fakultete bila organizovana na jedan dan u godini, a što se tiče pozivnice, logično je da te pozivnice ne mogu poslati svakome, na dodjeu se može otići i bez pozivnice, ipak si ti taj koji si najviše zaslužan za tu diplomu!!
Last edited by arimla on 09 Oct 2011, 23:40, edited 1 time in total.
Post Reply

Return to “Događanja na fakultetu”