Peticija za bolje uslove studiranja

Rasprave o aktuelnim događanjima na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
Locked
Lisaa
Posts: 5702
Joined: 28 Dec 2009, 10:56

Izvini, ja se samo drzim pravila foruma nista vise.  :f035:
Dado
Posts: 298
Joined: 17 Feb 2010, 18:00

NO COMENT  :D
emily
Posts: 228
Joined: 22 Sep 2009, 13:37

Dado legendo! Svaka čast za stav! :) :d055:
Ja bih lično voljela da ovo do kraja riješim pismeno (manje stresa) jer što se govorničkih sposobnosti tiče Pravni fakultet me apsolutno u ničemu nije unaprijedio. Usvojila sam doduše 'pokoju pravnu' štrebajući tolike knjižurine (ko i ne bi) ali kvalitet svog riječnika, usmenog izražavanja i znanja uopće mogu pripisati samo samoj sebi i završenoj Prvoj gimnaziji koja me kvalitetno usmjerila. Velika je razlika između usmenog i pismenog ispita. Profesori tipa prof. Duvnjaka vraćaju studente koji se 'pogube' na usmenom što u principu i jeste vid edukacije budućeg pravnika. Mene je strah za vlastitu ali i budućnost širih masa. :f035:
Hannibal
Posts: 321
Joined: 04 Apr 2011, 14:02

U Zagrebu recimo na Sveucilistu,ispiti su pismeni pa usmeni,ako padnete usmeno opet radite pismeno,sto je dvosjekli mac nesumnjivo.
Dado
Posts: 298
Joined: 17 Feb 2010, 18:00

Ma ja govorim samo za dobro studenata koji hoce da nauce nesto i studenata koji su upisali to pravo zato sto ga vole a ne zato sto nema prijemnog ispita,samo iznosim stav da ovim zahtjevom se ide protiv obrazovanja studenata prava koji ce danas sutra nekoga zastupati pred sudom i komunicirati sa strankama naravo usmeno .I da Emily tu je prednost gimnazije koja bi realno i trebala biti preduslov za fakultete drustvenih nauka,sjecam se dobro anegdote na ispitu kod Mustafe Imamovica iz tada Historije drzave i prava studentica odgovara s brda za dola i pita je prof koju ste srednju koleginice zavrsili ,kaze frizersku pa stepenovala 4 godinu  :Dkaze prof vi koleginice ne znate da pricate. :d055:.
Igac
Posts: 32
Joined: 27 Nov 2010, 00:08

A sta je sa apsolventima koji imaju jedan ispit iz trece godine? Mogu li oni polagati ostale ispite iz cetvrte na apsolventskim rokovima?

A sto se tice ove usmeno/pismeno diskusije, sve zavisi od forme pismenog ispita i zahtjeva profesora za prolaznost. Cemo da vidimo....
Vjecni studos
Posts: 428
Joined: 14 Apr 2010, 12:59

Ni jedan pismeni ne moze ostvariti ono sto cini usmeni ispit. Sto se tice gdje je pismeni, pa nigdje koliko je meni poznato. U ZG. je obicno pismeno manje vise samo ukoliko ima i usmeni dio, ili je samo usmeno. Slicno je recimo i u Mostaru cak.
Last edited by Vjecni studos on 28 Sep 2011, 22:33, edited 1 time in total.
zlatokosa
Posts: 421
Joined: 01 Oct 2009, 12:39

Samo nesto da pojasnim, ja nisam protiv usmenih ispita, sta vise ja sam Rim od prve usmeno polozila ( ne hvalim se, nego smatram da mi usmeni bolje idu od pismenih, i da se studenti inace puno bolje pripremaju za usmeni ispit nego za pismeni- krecem od sebe- znam kada je usmeni da ne zelim da se osramotim pred profesorom, sjedem, naucim i obicno polozim)...  Medjutim, usmeni ispit zavisi od profesora do profesora, ima profesora koji se izivljavaju, ismijavaju studente, pa sljedeci put kada student treba izaci na taj ispit - trese se, gubi svjest i sl.

Vecini studenata vise odgovara pismeni ispit, bas zbog tog razloga...

Ukoliko smo vec stigli do visokog obrazovanja, gdje su profesori intelektualci, valjda bi na usmenom ispitu trebalo da postoji obostrano postovanje, kultura dijaloga i sl, medjutim posto toga kod nas manjka, smatram da su bolji pismeni ispiti...  Ukoliko studenti smatraju da su okrnjeni zbog toga, vjezbajte sami sebe... Svaki dan mozete sami posjecivati i pratiti sudjenja( i sudijama bude drago kada vas pitaju sta ste i ko ste, a vi kazete da ste student koji zeli da vidi kako to sve ide), ukljuciti se u debatni klub, proucavati pravne leksikone i sl..  Znaci do nas je samih, a ne do nacina na koji se obavlja ispit...  :f035:
Neshkash
Posts: 184
Joined: 04 Nov 2010, 18:47

Respect za odgovor kolegice!
Lisaa
Posts: 5702
Joined: 28 Dec 2009, 10:56

I ja se apsolutno slazem sa Zlatokosom :h730jio:
Locked

Return to “Događanja na fakultetu”