Peticija za bolje uslove studiranja

Rasprave o aktuelnim događanjima na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
Locked
SamraD
Posts: 245
Joined: 27 Sep 2011, 13:21

I mene zanima šta je sad s tim socijalnim i na koga se odnosi, na one kojima je za uslov jedan predmet, ili svi mogu izaći? I ko je to pokrenuo i gdje se potpisivala ta peticija?
Vjecni studos
Posts: 428
Joined: 14 Apr 2010, 12:59

[quote="user"]
Ali ove godine su recimo odobrili već kao taj dodatni septembarski rok za jedan predmet, tako da su male mogućnosti da nam odobre i oktobarski.  :(
[/quote]

mislim da to ne nece biti rok za ove sto im je vec odobreno, vec za ove stare programe.

A kazu meni kasno je sad, pomirite se.  :mrgreen:

@ Samra, svi mogu izaci, al na samo jedan ispit, naravno, ukoliko nam odobre. :D
SamraD
Posts: 245
Joined: 27 Sep 2011, 13:21

:d055: hvala kolega za info. A je li se to još može potpisati ili ?
Vjecni studos
Posts: 428
Joined: 14 Apr 2010, 12:59

E to ne bih znao.  :dunno:
MarcusTulliusCicero
Posts: 3963
Joined: 20 Feb 2009, 00:49
Contact:

Što se tiče kolizije, nije bitno kako je na Ekonomskom fakultetu. Mi tražimo da se sprovede član 68. Zakona o visokom obrazovanju KS, a on kaže da student koji obnavlja godinu može iz naredne godine studija uzeti predmeta koliko hoće, a da po semestru ne bude opterećen sa više od 30 ECTS bodova.

Primjer: Obnavljate godinu zbog 3 ispita. Recimo da oni nose 15 ECTS bodova zajedno. Vi iz sljedeće godine možete uzeti predmeta, a da njihov ukupan zbir ECTS bodova ne prelazi 45.

I naravno, tražit ćemo da kolizija bude besplatna. Kolizija nije tu da bi neko zarađivao na studentima, nego da studenti koji obnavljaju godinu ne dangube bezveze kada je očiste. Neko će u januaru očistiti ispite zbog kojih je obnovio i onda mora čekati sljedeći januar da bi nešto polagao. Zbog toga postoji kolizija, da studenti ne gube vrijeme i volju i želju za studiranjem, te da nastave normalno da studiraju i polažu ispite.

Još jednom vas molim da pročitate peticiju. Lijepo je na kraju napisano šta će se desiti ako se ne usvoje svi naši zahtjevi (prenosi ispita i dodatni rokovi).
http://epravo.ba/pravni-fakulteti ... jevo/2535/

"U slučaju da se navedeni zahtjevi ne ispune, tražimo dosljednu primjenu člana 68. Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo i uvođenje besplatne mogućnosti za sve studente koji obnavljaju studijsku godinu da pohađaju nastavu i polažu nastavne predmete iz naredne studijske godine pod uslovom da ukupno opterećenje po semestru ne prelazi 30 ECTS studijskih bodova-kredita, kako je regulisano u članom 68. Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj 22/10)."

Pošto je i kolizija odbijena na Naučno-nastavnom vijeću onda idemo dalje, a svi koraci su navedeni u peticiji...

''U slučaju da naši zahtjevi budu odbijeni ili da njihovo ispunjenje ostane samo na obećanjima, zahtjeve ćemo proslijediti gospodinu Emiru Suljagiću, ministru Ministarstva nauke, kulture i obrazovanja Kantona Sarajevo, i gospodinu Faruku Čaklovici, rektoru Univerziteta u Sarajevu.''

- Ministru Suljagiću je proslijeđen dopis. Jučer je USP zvao Ministarstvo i rečeno je da je dopis stavljen kao nešto primarno i da ćemo brzo dobiti odgovor.

- Sutra u 9:00 je sastanak u Rektoratu. :d055:

Dakle, svako ko pažljivo pročita peticiju vidjeće da se radi sve onako kako je napisano i obećano!

Ako uspijemo izboriti koliziju, to će biti najbolja stvar učinjena na našem fakultetu u posljednjih 15 godina. Formalno obnavljate godinu, a regularno polažete ispite sa naredne godine studija.

Samo vas molim za strpljenje i kolegijalnost. Ne treba nam sada da se dijelimo mi studenti...
samsung11
Posts: 97
Joined: 08 Sep 2009, 00:33

MTC, ovo je super. Eh sad cemo da vidimo koliko je Suljagic brz...
Lady90
Posts: 10
Joined: 21 Jan 2010, 12:47

slazem se, ovo je stvarno super! :biggrinlove: nadam se da ce sutra sastanak biti pozitivan. marcuse, drzimo fige i tnx sto sve ovo radis. :bravo:
Hannibal
Posts: 321
Joined: 04 Apr 2011, 14:02

Govorim iz svog iskustva,jer sam obnovio godinu studija,one godine kada su slicno kao i ove ukinuli oktobarski rok odnosno nisu ga dali,a dali su nam neku "koliziju".Ta njihova kolizija je meni znacila da sam mogao izaci samo jedan ispit iz naredne godine dok je maximalan broj ispita bio 2,ta kolizija i nije bila prava kolizija vec najobicnije smece.To govorim jer ako nam odobre ovu novu pravu koliziju na koju imamo pravo,to ce biti prava stvar i obnavljaci ne bi trebali da budu nezadovoljni!To je zaista super stvar i mislim da je bolja prava kolizija od oktobarskog roka.
Lisaa
Posts: 5702
Joined: 28 Dec 2009, 10:56

Slazem se  :d055:
Svaka cast MTC-u i USP-u.
leky99
Posts: 35
Joined: 02 Feb 2010, 13:54

A jel i mi što studiramo po starom režimu imamo pravo na koliziju ili ne? Nije valjda da nećemo imati ni koliziju ni oktobarski :c053:
Locked

Return to “Događanja na fakultetu”