PFSA: Nasljedno pravo

Podforum studenata druge godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
AneLaA
Posts: 259
Joined: 31 Jan 2010, 18:51

Grupa C:

Zadatak od 20 bodova:

Ostavioc ostavio testament kojim je zaostavštinu podijelio na jednake dijelove svom bratu i prijatelju. Brat se odrekao naslijeđa, a ima dvoje djece. Ostavioc je osim brata u trenutku smrti imao i majku i sestru, obje nesposobne za privređivanje i bez nužnih sredstava za život. Kako će se podijeliti zaostavština?

a) bratov dio će pripasti njegovoj djeci

b) bratov dio će pripasti njegovoj djeci ako se on odrekao naslijeđa u užem smislu. Ako se odrekao u širem smislu, njegova polovina će pripasti njegovim zakonskim nasljednicima, a to su:

c) sve će naslijediti njegov prijatelj, jer kod testamenta nema prava predstavljanja

d) sve će naslijediti njegovi zakonski nasljednici i to:

e) sve će naslijediti njegovi nužni nasljednici, a to su:


Dalje,
Ugovor o ustupanju imovine je : pa zaokruži tačne
Legat je:
Da li su odredbe testamenta punovažne ( pa kad odredi nasljednika i ukoliko on umre prije njega, drugog nasljednika, te kad odredi nasljednika svom nasljedniku)
Šta je osnov za nasljeđivanje:
Testament:
Koja prava ostavioca se izuzimaju iz zaostavštine:
Nedostojnost je:
Nužno nasljeđivanje:


toga se sjećam :) ukoliko bi neko mogao uraditi zadatak, bila bih zahvalna, čisto da vidim jel se podudara sa mojim :D
Last edited by AneLaA on 14 Sep 2011, 15:09, edited 1 time in total.
elma.b
Posts: 56
Joined: 26 Mar 2010, 09:56

Ja sam tu zaokruzila c) sve će naslijediti njegov prijatelj, jer kod testamenta nema prava predstavljanja ( ima samo po zakonskom nasljedjivanju) .Medjutim ne znam dal je MAJKA imala pravo. 
dinnooo
Posts: 143
Joined: 11 Oct 2009, 21:43

[quote="AneLaA"]

toga se sjećam :) ukoliko bi neko mogao uraditi zadatak, bila bih zahvalna, čisto da vidim jel se podudara sa mojim :D

[/quote]

Ja sam napisao da se bratov dio dijeli pravilima zakonskog nasljeđivanja, pošto bratu nije imenovan supstitut. Stavio sam da ce majka dobiti 50%, sestra 25%, a sinovi brata po 12,5% od te polovine koje se brat odrekao.
AneLaA
Posts: 259
Joined: 31 Jan 2010, 18:51

hmm, koga god sam pitala, drugačije je odg, pa ima i a i b i c i d i sve moguće varijante :D vidjet ćemo :))
_Jecca_
Posts: 45
Joined: 14 Oct 2009, 23:40

U mojoj grupi, A je bio sličan zadatak ovome gore, ponuđeni su isti odgovori, samo što je malo drugačije formulisan --Ostavilac je testamentom ostavio sve bratu i prijatelju. Brat se odrekao, a imao je dvoje djece.Imao je sina koji ga je pokušao lišiti života ( ili je već pisalo da je nedostojan ) i majku i brata ( meni se čini da je brat haha ) , kako će se podjeliti zaostavština?
Bila je vulgarna i fideikomisiona supstitucija kroz zadatke,  karakteristike legatara da se zaokruže,  da se zaokruži u vezi bračne/vanbračne zajednice ko može da nasljeđuje,  punovažnost testamenta kroz zadatke tj primjere da se zaokruži je li punovažan ili nije i obrazloži zaokruženo, dva zadatka o podjeli zaostavštine isto da se zaokruži tačan odgovor ali ih se ne mogu sjetiti :S karakteristike odricanja o nasljedstvu, zatim nakon ostavinske rasprave javlja se novi testament i zaokružiti tačan odg o tome šta se radi po tom pitanju, zaokružiti karkakteristike koje se tiču opoziva testamenta, koja prava ne ulaze u sastav zaostavštine isto da se zaokruži, i mislim karakteristike ugovora o doživotnom izdržavanju da se zaokruže, eto :D
elma.b
Posts: 56
Joined: 26 Mar 2010, 09:56

Jecca----a bgt sta si ti zaokruzila za taj zadatak?
@mi
Posts: 140
Joined: 27 Oct 2010, 19:05

Ja sam zaokruzila za zadnji zadatak cini mi se pod a i c :/ al nisam 100% sigurna
_Jecca_
Posts: 45
Joined: 14 Oct 2009, 23:40

Ja sam zaokružila zakonski nasljednici ali stvarno nezz je li tačno , i ako nije nemojte mi govoriti hahaha Jer prijatelju ne može sve pripasti, činjenica je da nema predstavljanja ali ovdje je sin svakako nedostojan i ne nasljeđuje, bila sam u nedoumici da zaokružim ovo s užim i šririm dejstvom, ali ako nije izričito naglasio da se odriče samo u svoje ime, što u zadatku nije navedeno, podrazumijeva se da se odrekao i u ime svojih nasljednika. Eh sad..
anela21
Posts: 259
Joined: 02 Sep 2010, 11:24

Ne zna se šta je gore, kad da ovakav tip zadatka kao što je danas dala, dakle sa odgovorima ili kad moraš sam uradit :) Ovaj predmet nije težak koliko ga prof pravi teškim . Moje mišljenje :) I ja sam bila ova grupa, C grupa, kako ste ostalo uradili ? Meni su, iskreno najgora pitanja bila na prvoj str., ona na zaokruživanje... Uhh, kad li će rezultati ?
Vjecni studos
Posts: 428
Joined: 14 Apr 2010, 12:59

[quote="Sanja"]
Imam jednu nedoumicu kaze clan 19 , da kod nepotpunog usvojenika on -nasljedjuje usvojioca i njegove potomke , a ispod pise da usvojenik iz nepotpunog usvojenja i njegovi potomci ne nasljeduju od usvojioca srodnike ,BRACNOG DRUGA I NI DRUGE USVOJENIKE .

Da sumiramo , jel to znaci da on moze nasljediti samo (potomke, te bracu i sestre ) i usvojioca, ali ne i drugu djecu (bracu i sestre ) iz potpunog usvojenja
[/quote]

Usvojenik iz potpunog, i usvojenik iz nepotpunog usvojenja nasljedjuju isto (tj. oba su u prvom nas. redu izjednacena s sinom po krvi) ukoliko je ovaj iz nepotpunog s sirim djelovanjem (a medjusobna prava o nasljedjivanju s posvojiocem nisu iskljucena aktom o posvojenju).

To je i mene bunilo, i dosta je kontradiktno ovisno gdje procitas. :D

Al ja sam tako naucio iz knjige, mada je sad ionako valjda kasno, al eto za ubuduce :D
Post Reply

Return to “II godina”