PFSA: Stvarno pravo

Podforum studenata druge godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
YiggSaw
Posts: 118
Joined: 02 Sep 2009, 16:59

Ja koliko se sjecam ovog pitanja,prednost upisa ima banka koja je prva podnijela zahtjev za upis - odnosno upisana :)

A sada da mi neko dogovori - otkud to da je ispit pismeno ???

Ima li neko 100% tacnu informacijiu ?
Ana anana
Posts: 7
Joined: 24 Jan 2011, 22:51

Meni rekose da je neko danas /to jest juce pitao melihu i da je ona rekla da joj je peglanje usmeno,da ne zna ni sama sta ce joj to,i da je pismeno e sad ne znam je li to rekla kazala i da li je 100% ali par ljudi mi tako rece  ;(
YiggSaw
Posts: 118
Joined: 02 Sep 2009, 16:59

e onda ako je tako nek nam je Bog na pomoci... i da !

Da li neko se sjeca mozda da li je profesorica rekla za studente koji obnavljau i koji imaju 10 upisanih ocjena iz 2 godine da ce omoguciti usemno polaganje ???
Ana anana
Posts: 7
Joined: 24 Jan 2011, 22:51

rekla je jednom koliko se ja sjecam da ako je za uslova daje usmeno ali na posljednjem roku ,to jest sljedecem ...
tako je prosle godine rekla i meni je slicno tako da se nadam da nedo Bog ako sutra padnem,da ce mi dati usmeni jer ja zadatke nikad nisam ni pogledala ,e sad ne znam :////
AneLaA
Posts: 259
Joined: 31 Jan 2010, 18:51

[quote="Amcho"]
Ja sam baš čitao ZAKON O ZEMLJIŠNIM KNJIGAMA FBiH i nisam uspio naći ko kada ima prednost upisa ako je riječ o više prava, pa se valjda ide pravom ranijeg zahtjeva za upis. Ako je tako onda se slažem sa kolegicom AneLaA.


Ako neko zna sigurno bili bi zahvalni da nam kaže. (H)
[/quote]

Ja sam isto prostudirala i ZOVO i knjige i našla da se ide prema tom pravilu (u knjizi), a vidim da je i kolega YiggSaw isto rekao, pa ćemo to uzeti kao tačno :D
-Ena-
Posts: 86
Joined: 20 Apr 2011, 15:07

A kako ce neko garantovati tom imovinom kad nije upisam u zk... nije postao jos vlasnik, samo ima pravnu osnovu da bude upisan kao vlasnik... zar ne bi on, vlasnik trebao otici u banku npr i priloziti zk ulozak da je on stvarno vlasnik? i tek na osnovuu toga, da stavi stan pod hipoteku... :S
Ane
Posts: 73
Joined: 28 Oct 2009, 17:50

jel bilo pismeno?
AneLaA
Posts: 259
Joined: 31 Jan 2010, 18:51

Da :) Mi koji smo radili test od 90 bodova smo imali i zadatak od 40 bodova.
Ne mogu se tačno sjetiti kako ide al vezan je za sticanje prava vlasništva na osnovu pravnog posla na pokretnim stvarima, pa ono da mora doći do predaje stvari da bi prešla u vlasništvo novog kupca, te da nije bitno je li kupac isplatio punu cijenu ili ne, stvar je u vlasništvu prodavača sve dok ne dođe do predaje i on snosi troškove za saniranje eventualne štete :)


Oni od 50 bodova nisu imali zadatke, a u obje varijante teste je apsolutno sve na zaokruživanje.
discoqueen
Posts: 12
Joined: 25 Feb 2011, 14:15

Koja su pitanja bila?? :moli:
Alma L.
Posts: 195
Joined: 20 Dec 2009, 16:47

Ja sam dobila test D, sve je bilo na zaokruziti i jedan zadatak, zvuci jednostavno ali nije :D
Zadatak : Primus se bavio stocarstvom, odlucio da promjeni djelatnost te je prodao sekundusu posljednjih 10 krava. Sekundus je primusu isplatio pola cijene a ostalu polovinu ce mu isplatiti u junu iste godine. P i S se dogovaraju da primus cuva krave naredna tri mjeseca uz naknadu od 300km. U medjuvremenu uginu tri krave iako je veterinar nekoliko puto dolazio, a dvije krave dobju po jedno tele. Obzirom da je vjetar srusio ogradu krave su pogazile susjedovo povrce.
                  a) Primus je vlasnik. Sekundus nije vlasnik jer nije prenesen posjed. Primus je duzan nadoknaditi stetu i njemu pripadaju telad. Sekundus kada plati cijenu (umanjenu zbog uginulih krava) i uzme krave u posjed postati ce vlasnik.
                  b) Sekundus je vlasnik. Njemu pripadaju telad i snosi troskove, te mora platiti punu cijenu Primusu.
Bilo je jos pod d,c ali slicno.

Ja sam odgovorila da je Sekundus postao vlasnik, tradicijom ocitovanja i to traditio possesorum (Od posjednika postao detentor na osnovu ugovora o poslu.) Primus je savjestan, nije mogao uticati na uginuce krava. Sekundus snosi troskove za srusenu ogradu kao vlasnik, ali i nadoknadjuje troskove susjedu za povrce.  Telad pripadaju takodjer vlasniku. Sekundus mora isplatiti punu cijenu. 
Esejsko za vanredne je u jednoj grupi bila tradicija u jednoj hipoteka.
Post Reply

Return to “II godina”